05 juni, 2015

Rättigheterna till Europa League

Torsdagskvällarna på Eurosport 2 och Kanal 9 blir heliga från och med i höst. Discovery Networks Sweden har förvärvat de exklusiva rättigheterna till att sända Europa League från säsongen 2015-16 och tre år framåt. Rättigheterna gäller gruppspel och slutspel, för både tv och digitala plattformar.

Köpet av sändningsrättigheterna stärker Discovery Networks Swedens fotbollsportfölj, där tittarna idag kan följa svenska landslagets EM-kval i Kanal 5, utvalda EM-kvalmatcher i Kanal 9 och Eurosport 2, världsmästarligan Bundesliga och amerikanska Major League Soccer på Eurosports kanaler.

- Europa League växer för varje år och vi är stolta över att få chansen att ta hand om sändningarna och paketeringen. Vi ska självklart göra vårt bästa för att optimera tittarupplevelsen av Europa League, sägerEmir Osmanbegovic, sportchef för Discovery Networks Sweden.

Tre svenska klubbar har chansen att kvalificera sig till gruppspelet i Europa League. Det handlar omAIK,IFK GöteborgochElfsborgsom kvalspelar i sommar. Dessutom kan ävenMalmö FFspela i Europa League, om klubben inte lyckas kvala in till Champions League. Är de svenska klubbarna med när gruppspelet börjar 17 september väntar flera spännande, redan klara motståndare som Liverpool, Tottenham, Fiorentina, Napoli, Schalke, Olympique Marseille och Villarreal.

Gruppspelet avgörs under sex omgångar och avslutas 10 december. Av de 48 klubbarna går alla gruppettor och grupptvåor vidare till slutspelet, tillsammans med åtta grupptreor från Champions League. Slutspelet avgörs i dubbelmöten och inleds 18 februari 2016 med sextondelsfinaler. Finalen i Europa League spelas 18 maj på St. Jakob-Park i Basel, Schweiz.

Europa League har spelats sedan 1971 och hette fram till 2009 Uefacupen. Nyblivna mästarna Sevilla har vunnit turneringen flest gånger med fyra titlar. Precis bakom ligger Liverpool, Inter och Juventus som alla har vunnit tre. Svenska IFK Göteborg vann dåvarande Uefacupen två gånger, 1982 mot storfavoriten Hamburg och 1987 mot skotska Dundee United.

I Discovery Networks Swedens fotbollsteam ingår profiler som bland andraKarin Frick,Niklas Jarelind,Hans Backe,Anders Svensson,Simon Bank,Christopher Kviborg, Gusten DahlinochJohan Arneng