Wifi-kunskap och tips

Router på ett bord jämte en blomma.

Vad är wifi och hur fungerar det?

Vi kopplar dagligen upp oss på wifi – det är en självklarhet i de flestas vardag. Vi vet varför vi behöver det, men vad wifi är och hur det faktiskt fungerar är kanske inte lika glasklart.

Trådlös uppkoppling sedan 1999

Den wifi-standard som vi använder oss av när vi surfar idag grundades 1999 och har sedan dess varit ett trådlöst alternativ till internetuppkoppling via nätverkskabel. För att koppla upp dina enheter trådlöst över wifi behövs en trådlös wifi-router som fungerar ungefär på samma sätt som en radio.

Wifi-router kan liknas med en radio

Likt en radio tar även routern emot och skickar signaler trådlöst. De vanligaste radiokanalerna idag sänder på frekvenser mellan 87,5-108 MHz. Wifi-signaler får sända på frekvenserna mellan 1-7GHz där de vanligaste som används idag är 2,4 GHz, 5 GHz & 6 GHz. Det är alltså på dessa frekvenser som din dator, telefon, smart-TV eller annan teknikpryl kommunicerar med din wifi-router på.

Vad är skillnaden på 2,4, 5 och 6 GHz?

Kortfattat kan man säga att det handlar om olika räckvidd och styrka.

Längre story: Man kan även här dra en parallell till FM-radio, där det finns flera kanaler att lyssna på som ligger på olika frekvensband. På samma sätt är 2,4, 5 & 6 GHz tre olika frekvensband där varje band har olika kanaler att prata över.

Det finns för- och nackdelar med dem. Lägre frekvens har längre räckvidd men färre kanaler. Högre frekvens har kortare räckvidd men fler kanaler (ju fler kanaler desto snabbare signal eftersom anslutna enheter kan spridas ut och fördelas på olika kanaler). Men även om högre frekvens och fler kanaler gör det snabbare att surfa kan signalen samtidigt bli känsligare för avstånd och tjocka väggar m.m. 2,4 GHz är väldigt vanligt bland många andra tekniska prylar t.ex blåtandshögtalare, mikrovågsugn, trådlösa datortillbehör osv vilket bidrar till att det finns många källor till störningar på detta frekvensband. Numer är därför 5GHz bandet det vanligaste. Med Sappas router behöver du inte välja frekvensband, den slussar automatiskt in enheten på det frekvensband som passar bäst.

Vilka hushållsapparater kan störa wifi-signalen?

Det kan låta helkorkat och rent av som hittepå, men om du upplever problem med din wifi-uppkoppling är det bra att se över vad för teknik eller möbler som finns i närheten av routern. Det är många prylar i ditt hem som kan påverka att wifi-signalen försvagas eller inte fungerar alls. Framförallt är det apparater som kommunicerar via samma frekvensband (2,4 GHz och 5,0 GHz), eller som skapar radiobrus/kortvågsbrus och enheter med bluetooth-teknik.

Några exempel: Mikrovågsugn, högtalare, trådlösa babyvakter och värmepumpar. Men tänk även på att material som stål/metall, glas, betong och keramik kan försvaga eller helt störa ut signalen och likaså vitvaror som kyl, frys, torktumlare, disk- och tvättmaskin.

Vad är skillnaden på Wifi 5, Wifi 6, Wifi 6E?

Detta är benämningen på de olika wifi-standarder som är de vanligaste idag. Wifi 5 är den vanligaste i lite billigare routrar medan Wifi 6 är en relativt ny teknik och innebär att routern har både snabbare kapacitet och bättre täckning. Wifi 6E är en förbättring av Wifi 6 och är den senaste tekniken som innebär ett nytt frekvensband (6 GHz) att ansluta till och därmed innebär ännu snabbare wifi.

Det som främst skiljer mellan de olika är att ju högre standard desto fler kanaler att välja mellan. Man vill gärna vara ensam om kanalen man valt för sin router särskilt om man bor i lägenhet. Alla routrar arbetar med samma kanalfrekvenser och desto färre i närheten som ligger på samma kanal desto bättre signal får man.

Är wifi lika stabilt som fast uppkoppling?

Det är svårt att uppnå samma stabilitet och snabbhet på en enhet uppkopplad mot wifi som om den var uppkopplad med nätverkskabel. Men fördelerna med wifi väger ofta tyngre. För många är det viktigt att slippa kablar och med flera uppkopplade teknikprylar i ett hem blir wifi ett självklart val.

Hur säkert är det att koppla upp sig på wifi?

Det är viktigt att se över säkerhetsfunktioner när du väljer en wifi-router, eftersom denna används för att koppla upp dina enheter trådlöst. För att säkerställa att ditt wifi-nätverk är säkert och skyddat bör du alltid se till så att den har de senaste säkerhetsuppdateringarna, leta efter funktioner som WPA2-säkerhet, brandväggar, krypteringar och integrerade antivirusprogram.

Trygg Surf+ fungerar likt ett antivirusprogram fast med ännu fler funktioner och täcker upp för många av de hot som idag cirkulerar på internet. För att förbättra säkerheten ytterligare bör du även använda dig av unika användarnamn och lösenord för att tillåta åtkomst till ditt wifi-nätverk. Se därför till att logga in på routerns webgränssnitt och byt lösenordet för både routern och det trådlösa nätverket, använd inte det som var förprogrammerat när du fick routern.

Här har vi samlat mer information och tips om IT-säkerhet.

Vad är bästa placeringen för routern?

Routern strålar ut signaler i alla riktningar. Men signalerna kan som tidigare nämnt blockeras.

Placera routern så centralt som möjligt i hemmet på en öppen yta (göm inte routern i ett skåp eller längst in i ett hörn) cirka 1 meter upp från golvet. Håll ytan runt omkring helst fri från ovan nämnda apparater, möbler och material.

Tips! Tänk att din router är en stark lampa, dit ljuset kan ta sig kan också wifi-signalen nå. Därför är det viktigt att din router ställs på en plats med fri sikt.

Läs mer om hur du förbättrar och förlänger din wifi-signal.


Tillbaka till allt om bredband.

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281