Säg hej till Sappas finska digitala strateg
31 augusti, 2017

Säg hej till Sappas finska digitala strateg

Marianne kommer ursprungligen från Finland men har under sommaren arbetat i Sverige hos oss på Sappa som digital strateg på marknadsavdelningen. Till hösten far hon ut på nya äventyr, Spanien står på tur.

I Finland måste alla finländare studera svenska, det är dock en utmaning om man inte är Finlands-svensk. Marianne berättar att språk inte är hennes starka sida, men hon har försökt lära sig så mycket som möjligt nu när hon är i Göteborg. På Sappa-kontoret så blandar vi ofta svenska och engelska när vi pratar med varandra.

Hur länge har du jobbat här?
Jag flyttade till Sverige den sista maj och började jobba den första juni, så jag har varit här i tre månader.

Hur hamnade du på ditt jobb?
Många människor frågar mig det men det var faktiskt slumpen. Det var en släkting till mig som tipsade om Sappa, ett företag som växer och växer snabbt.

Marknadsföring har jag alltid varit intresserad av och då jag ville lära mig mer om det tog jag upp luren och ringde upp Maria som är marknadsansvarig på Sappa. Vi hade ett bra samtal och det resulterade i att jag fick en praktikplats under sommaren på huvudkontoret i Göteborg.

Vad är den bästa sidan i ditt jobb?
Kan jag säga två sidor?

Den första saken är lite av en klyscha, men jag tycker att alla medarbetare är väldigt vänliga och välkomnande. Jag kände ingen från Göteborg när jag kom hit men jag har aldrig behövt vara ensam. De har ofta bjudit med mig på saker, jag har simmat i Delsjön, njutit av att fika på Lilla London och haft roliga ”nights out” med mina kollegor. Jag har haft en enastående tid här!

Den andra saken: Sappa är ett genuint företag. Det är utmärkt att skapa marknadsaktiviteter här, vems VD säger ”vi vill inte använda corporate bullsh** i vår kommunikation med kunder”.

Vad tycker du om Göteborg?
Jag äskar det! Jag tycker verkligen att staden är bra uppbyggd och människorna är lite mer öppna än i Finland. Jag visste inte så mycket om Göteborg förens jag flyttade hit och jag blev överraskad när jag såg hur staden är uppbyggd på kullar. I Finland, speciellt i södra Finland, är det verkligen platt. Kullar eller inte så Göteborg en mycket vacker stad!

Vad har varit svårast på ditt jobb?
Det här är mitt första seriösa jobb inom digitalmarknadsföring, så jag har haft väldigt mycket att lära.  Jag har läst extremt mycket under sommaren för att göra mitt bästa på Sappa. På Sappa får man ta mycket eget ansvar över sitt jobb och jag tycker att det är väldigt bra.

Om du var en av Sappas värderingar (jobbaren, vänner, friheten, enkelheten), vilken skulle du vara?
Friheten! Jag gillar frihet under eget ansvar. Jag har ett entreprenör tänk, är ambitiös, en gnutta envis och en beslutsam person som jobbar bäst när jag får utrymme och frihet till att ansvara över mina arbetsuppgifter.

Det är som när man var ett barn, och man hade planen "nu ska jag städa mitt rum". Just i den stunden kommer föräldrarna in och strängt säger "du MÅSTE städa ditt rum". Jag var ett av dom barnen som inte längre hade motivation till att städa. Naturligtvis, så har jag vuxit ifrån det nu men jag är fortfarande beslutsam och gör min egna val.

Under min tid hos Sappa så har jag hade haft mycket frihet. Om jag inte håller med vad min chef säger så motiverar hon sina åsikter och lyssnar på min synvinkel också. Jag gillar att gå in i diskussioner och tror att vi i många fall kommer fram till bäst beslut då. 

Vilka TV-program gillar du mest?
Jag gillar serier och filmer. Oftast äventyrliga eller psykologiska program. Jag gillar också att lära mig mer så jag tittar mycket på dokumentärer och fakta program.

Vilka filmer eller serier gillar du mest?
Jag gillar Game of Thrones, Vikings, The Westworld, alla Tarantino filmer, The Phantom of the Opera och Pirates of the Caribbean. Jag älskar American Beauty! Jag tycker att det påminner en om att man ska vara nöjd och uppskatta livet.

Är du en sportstoke, musikjunkie, naturgalning eller livsnjutare?
Alla… fast jag tittar inte på sport, men jag älskar att idrotta. Nu när jag har varit i Göteborg har jag faktiskt gått på några fotbollsmatcher. Den bästa matchen var när jag såg IFK Göteborg-AIK med kollegorna och det var extra kul eftersom IFK Göteborg vann :)

Vilka film eller serie karaktär skulle du vara?
Hmm… Jag skulle vara Lagertha från Vikings. Jag är en äventyrare… Min vän sa att jag är Elena från Fast & Furious 5. Jag har inte sett den men det låter coolt :D

Vad skulle man minst ana om dig?
Jag älskar drakar. Det kanske är lite ovanligt. Människor blir också överraskade att en blond tjej som jag, gillar att träna krav maga och har i mina yngre år spelat mycket TV-spel som Halo, Dead or Alive och Dota 2.