Kom igång med bredband 

Vi hjälper dig att få bättre koll på bredband och hur man väljer rätt!

Vad är bredband?         

De senaste åren har användandet av bredband utvecklats kraftigt och det har blivit allt viktigare att ha ett stabilt och snabbt bredband. Många hushåll har idag flera enheter i hemmet som bärbara datorer, surfplattor och smarta telefoner som behöver vara uppkopplade. Men hur ska man veta vad Mbit/s betyder och vilken hastighet på bredband man ska välja? 


Vad är Mbit/s och hur mäts det?          

Hastigheten för bredband mäts i Mbit/s (megabit per sekund). Ju högre Mbit/s desto snabbare kan informationen transporteras per sekund. 

Vilka hastigheter för bredband finns det? 
De vanligaste hastigheterna för bredband är 100, 250, 500 och 1000 Mbit/s.

Vad är skillnaden på Mbit/s och MB?           

Hastigheten för bredband, Mbit/s mäter informationsmängden och tiden i sekunder. När du laddar ned en fil, mäts dessa i MB (megabyte).             

Hur lång tid tar det att ladda ned en fil? 
Det går åtta bitar på en byte och åtta Mbit på en MB. Vill du exempelvis räkna ut nedladdningstiden för en fil på 100 MB med ett bredband på 100 Mbit/s delar du hastigheten (100 Mbit/s) med 8. Detta blir då 12,5 MB/s. Därefter delar du storleken på filen (100 MB) med 12,5 MB/s. Nedladdningstiden blir då totalt 8 sekunder. 

Vad är skillnaden på ned- och uppströms?           

Hastigheten för bredband delas in i nedströms- och uppströmshastigher. Här mäts hur snabbt information kan tas emot respektive skickas från enheten du är uppkopplad på.  

Nedströms  
Nedströmshastigheten bestämmer hur snabbt du kan ladda hemsidor samt få tillgång till den bästa kvalitén på din streaming. Det är också viktigt för dig som spelar onlinespel.

Uppströms  
Uppströmshastigheten är viktig när du till exempel vill skicka stora filer eftersom hastigheten påverkar hur lång tid det tar innan dina filer har skickats iväg. För dig som till exempel jobbar hemifrån. 

Vilket bredband ska man välja?            

Ibland är det inte helt enkelt att veta vilket bredband man ska välja. Vårt tips är att se över hur många i hushållet som ska dela på samma bredband, om flera enheter ska vara uppkopplade samtidigt och vad det ska användas till. Oavsett ålder och internetanvändning har vi bredband som passar alla! 

Se våra bredbandsabonnemang

Jämför våra bredbandshastigheter

Så väljer du rätt bredbandshastighet