Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

  Bredbandsanslutningar

  Vilken anslutning har du till din bostad?

  Bredband via fiber

  En fiberanslutning innebär att en kabel innehållande hårstråtunna glasfibrer kan skicka signaler i väldigt höga hastigheter med hjälp av ljusteknik (optiskt ljus). Enkelt förklarat grävs fiberkablar ner i marken och ansluts med teknisk utrustning till din villa alternativt flerfamiljshus. Tekniken anses framtidssäker på grund av dess snabba överföringskapacitet.

  Om du har en tjänstefördelare, även kallad mediaomvandlare, fiberdosa eller mediakonverter, i din bostad vet du att den är ansluten till fiber. Tjänstefördelaren fungerar som en mottagare för fibersignalen och omvandlar den till en bredbandsanslutning. För att koppla upp dina enheter på internet ansluter du dem till någon av tjänstefördelarens LAN-portar.

  Bredband via kabel-TV (koax-nätet)

  Bredband via kabel-TV är en teknik som bygger på signal i antennkabel och innebär att du får bredband via TV-uttaget. Kabel-TV-nät finns fortfarande i många lägenheter och var standardlösning under många år för tv-signal. Det finns teknik som möjliggör att distribuera bredband via antennkabel som kallas DOCSIS (Data Over Cabel….) Kabeln i ett sådant här nät kallas för KOAX-kabel.

  För att kunna få bredband via ett KOAX-nät används ett Docsis-modem. Modemet kopplas med en speciell antennkabel som har en F-kontakt till skruvkontakten på antennuttaget i din bostad. Tre-hål-i-väggen-uttaget som du ser på bilden är ett klassiskt kabel-TV-uttag där kontakten i mitten är en F-kontakt.

  Bredband via kopparnätet

  Om du bara har ett nätverksuttag/datauttag i din bostad har du troligtvis en bredbandsanslutning via fastighetens kopparnät. Detta är en vanlig lösning för flerfamiljshus där fastigheten är ansluten till ett stadsnät/fibernät men där själva byggnaden har ett kopparnät som går ut till lägenheterna och ansluts till ett datauttag. Det är till datauttaget du exempelvis kopplar en router om du vill ha wifi i hemmet.

  Om du bor i en lite nyare fastighet kan det finnas flera numrerade datauttag utplacerade i hemmet och en kopplingspanel, så att du kan bestämma vilken enhet som ska gå till vilket uttag. Det underlättar eftersom du då kan ha flera enheter anslutna samtidigt som du inte behöver ha lika långa kablar mellan ansluten enhet och uttag.

  Bredband via mobilnätet

  Mobilt bredband fungerar lite annorlunda än vad fast bredband gör. Fast bredband levereras via kablar, medan mobilt bredband kopplas upp trådlöst till mobilnätet och skickar/tar emot data via 4G- eller 5G-nätet. Det fungerar med andra ord ganska likt ditt mobilabonnemang.

  Fördelarna är dess tillgänglighet och flexibilitet eftersom mobilnätet är så pass utbrett, vilket gör det möjligt att koppla upp sig nästintill överallt. Du kan även ta med dig bredbandet om du reser mycket eller kanske har en husvagn/stuga/båt som du vill ansluta till internet. Nackdelen är att det inte kommer upp i så höga hastigheter. De flesta mobila bredbandshastigheter över 4G ligger idag på mellan 10-50 Mbit/s.

  © 2023 AB Sappa | org no. 556453-6281