Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Bredbandsanslutningar

Vilken anslutning har du till din bostad?

Vilken anslutning har du till din bostad?

Tekniken utvecklas fort och det är inte helt enkelt att hålla koll på skillnaderna mellan olika bredbandslösningar. Vilken bredbandsanslutning har bostaden och ska man välja fast bredband eller mobilt bredband? Det finns såklart för- och nackdelar med båda.

Vi reder ut vad det finns för olika anslutningar till fast bredband och vad som skiljer fast och mobilt bredband åt:

Lysande fibertrådar.

Bredband via fiber

En fiberanslutning innebär att en kabel innehållande hårstråtunna glasfibrer kan skicka signaler i väldigt höga hastigheter med hjälp av ljusteknik (optiskt ljus). Enkelt förklarat grävs fiberkablar ner i marken och ansluts med teknisk utrustning till din villa alternativt flerfamiljshus. Tekniken anses framtidssäker på grund av dess snabba överföringskapacitet.

Om du har en tjänstefördelare, även kallad mediaomvandlare, fiberdosa eller mediakonverter, i din bostad vet du att den är ansluten till fiber. Tjänstefördelaren fungerar som en mottagare för fibersignalen och omvandlar den till en bredbandsanslutning. För att koppla upp dina enheter på internet ansluter du dem till någon av tjänstefördelarens LAN-portar.

Antennuttag på rosa vägg.

Bredband via kabel-TV (koax-nätet)

Bredband via kabel-TV är en teknik som bygger på signal i antennkabel och innebär att du får bredband via TV-uttaget. Kabel-TV-nät finns fortfarande i många lägenheter och var standardlösning under många år för tv-signal. Det finns teknik som möjliggör att distribuera bredband via antennkabel som kallas DOCSIS (Data Over Cabel….) Kabeln i ett sådant här nät kallas för KOAX-kabel.

För att kunna få bredband via ett KOAX-nät används ett Docsis-modem. Modemet kopplas med en speciell antennkabel som har en F-kontakt till skruvkontakten på antennuttaget i din bostad. Tre-hål-i-väggen-uttaget som du ser på bilden är ett klassiskt kabel-TV-uttag där kontakten i mitten är en F-kontakt.

Nätverksuttag med två inkopplade kablar.

Bredband via kopparnätet

Om du bara har ett nätverksuttag/datauttag i din bostad har du troligtvis en bredbandsanslutning via fastighetens kopparnät. Detta är en vanlig lösning för flerfamiljshus där fastigheten är ansluten till ett stadsnät/fibernät men där själva byggnaden har ett kopparnät som går ut till lägenheterna och ansluts till ett datauttag. Det är till datauttaget du exempelvis kopplar en router om du vill ha wifi i hemmet.

Om du bor i en lite nyare fastighet kan det finnas flera numrerade datauttag utplacerade i hemmet och en kopplingspanel, så att du kan bestämma vilken enhet som ska gå till vilket uttag. Det underlättar eftersom du då kan ha flera enheter anslutna samtidigt som du inte behöver ha lika långa kablar mellan ansluten enhet och uttag.

4G-mast

Bredband via mobilnätet

Mobilt bredband fungerar lite annorlunda än vad fast bredband gör. Fast bredband levereras via kablar, medan mobilt bredband kopplas upp trådlöst till mobilnätet och skickar/tar emot data via 4G- eller 5G-nätet. Det fungerar med andra ord ganska likt ditt mobilabonnemang.

Fördelarna är dess tillgänglighet och flexibilitet eftersom mobilnätet är så pass utbrett, vilket gör det möjligt att koppla upp sig nästintill överallt. Du kan även ta med dig bredbandet om du reser mycket eller kanske har en husvagn/stuga/båt som du vill ansluta till internet. Nackdelen är att det inte kommer upp i så höga hastigheter. De flesta mobila bredbandshastigheter över 4G ligger idag på mellan 10-50 Mbit/s.

Fast bredband

  • Obegränsat med surf
  • Högre hastighet som ger snabbare upp-
    och nedladdning, upp till 1000/1000 Mbit/s
  • Fast månadskostnad
  • Endast tillgängligt i hemmet
  • Bättre prestanda / stabilare

Mobilt bredband

  • Ofta begränsad datamängd
  • Lägre hastigheter, ca 10-50 Mbit/s
  • Generellt sett dyrare per gigabyte data
  • Ofta varierande månadskostnad
  • Tillgängligt utanför hemmet
  • Flexibelt

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281