Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Bredbandshastigheter

Hur mäts hastigheten på bredband?

Vad är Mbit/s och hur mäts det?

Hastigheten för bredband mäts i Mbit/s (megabit per sekund). Ju högre Mbit/s desto snabbare kan informationen transporteras per sekund. De vanligaste hastigheterna för bredband är 100, 250, 500 och 1000 Mbit/s.

Vad innebär nedladdning och uppladdning?

Hastigheten för bredband delas in i nedladdning- och uppladdningshastigheter (även kallat nedströms och uppströms). Här mäts hur snabbt information kan tas emot respektive skickas från enheten du är uppkopplad på.

Nedladdning
Nedladdningshastigheten bestämmer hur snabbt du kan ladda hemsidor samt få tillgång till den bästa kvalitén på din streaming. Det är också viktigt för dig som spelar onlinespel.

Uppladdning
Uppladdningshastigheten är viktig när du till exempel vill skicka stora filer eftersom hastigheten påverkar hur lång tid det tar innan dina filer har skickats iväg. För dig som till exempel jobbar hemifrån.

Gör vårt quiz – få rekommendation om bäst hastighet för dig.

Se vilka hastigheter vi kan leverera till dig

Vad är skillnaden på Mbit/s och MB?

Den enkla förklaringen är att Mbit/s mäter hastigheten på ditt bredband medan MB mäter storleken på olika filer, hemsidor och annan lagring av data.


Mbit/s som förklarar hastigheten på bredbandet mäter informationsmängden och tiden i sekunder. När du laddar ner en fil mäts dessa i MB (megabyte).


Hur lång tid tar det att ladda ner en fil? Det går åtta bitar på en byte, så därmed åtta Mbit på en MB. Vill du exempelvis räkna ut nedladdningstiden för en fil på 100 MB med ett bredband på 100 Mbit/s delar du hastigheten (100 Mbit/s) med 8. Detta blir då 12,5 MB/s. Därefter delar du storleken på filen (100 MB) med 12,5 MB/s. Nedladdningstiden blir då totalt 8 sekunder.

Vilken hastighet kan jag förvänta mig?

Att säga en exakt förväntad hastighet är i princip omöjligt. Vilken hastighet du kan komma upp i beror helt och hållet på hur du har kopplat upp dina enheter. En dator som är direktansluten med en fullt fungerande nätverkskabel till ett datauttag eller tjänstefördelare ska klara av att komma upp i 70 % av hastigheten som du köpt. Medan hastigheten på en dator, smarttelefon eller annan enhet som ansluts till wifi är helt beroende av vilken utrustning du har i ditt hem, hur den har placerats och i vilket skick den är. Hur många enheter som är uppkopplade på wifi-nätverket påverkar också prestandan och signalstyrkan. En generell regel är att ju högre bredbandshastighet (Mbit/s) du har desto fler enheter kan du ha anslutna.

Tips för att få bättre wifi-signal

Hur förlänger jag min wifi-signal?

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281