16 februari, 2015

Ny ägare till AB Sappa

Kategorier: Press

Pressrelease från Sappa 150216

Sappa har fått ny ägare i form av det finska ICT-bolaget Anvia Abp.

-Det är än för tidigt att säga någonting om hur den här affären kommer att påverka vår verksamhet, säger Hasse Svensson, VD för Sappa.

-Vi på Sappa tycker att det är mycket positivt och en väldigt spännande affär och vi tror att de nya ägarna kommer att vidareutveckla vår verksamhet framåt till gagn för våra befintliga och nya kunder, säger Hasse Svensson.

Viktiga att veta är att inga av kundavtal mellan Sappa och våra kunder berörs av de nya ägarförhållandena utan allt rullar på precis som vanligt.

Pressrelease från Anvia Abp 150216

Det finländska ICT-bolaget Anvia Abp har köpt hela aktiestocken i den rikssvenska tv-leverantören AB Sappa av MTG och SPA Holding AB.

Sappa levererar tv-tjänster till över 300 000 hushåll runtom i Sverige via kabel-tv-nätet, lokala centralantennät (SMATV) och IPTV. Då det gäller distribution via SMATV är Sappa störst i Sverige och av kabel-tv-operatörerna är företaget fjärde störst. De senaste åren har företaget ökat sin kundkrets särskilt inom kabeldistribution. Sappas kanalutbud är riktigt brett med över 150 tv-kanaler. Sappas omsättning var i fjol ca 24 miljoner euro.

 Efter köpet levererar Anvia tv-tjänster till över 500 000 hushåll och över en miljon konsumenter.

"Anvia har de senaste åren utökat sin verksamhet inom tv-branschen med den landsomfattande tv-tjänsten Watson och partihandel med innehållstjänster. Anvia förmedlar nu tv-innehåll till 17 finländska kabel-tv- och iptv-operatörer. Vi har följt med den svenska marknaden en tid och med Sappa har vi hittat ett unikt samarbetssätt som gynnar båda affärsverksamheterna. Sappa och Anvia kompletterar varandra på ett utmärkt sätt, och vi har fantastiska möjligheter att stärka vårt utbud i såväl Finland som Sverige inom områden som innehåll, produktutveckling och teknik. Vårt mål är att börja sälja tv-tjänsten Watson i Sverige", säger Mika Vihervuori, verkställande direktör för Anvia. 

Också Mathias Norrback som är VD för Anvias dotterbolag Watson Nordic AB ser fördelar för båda företagen med företagsköpet. "Sappa har en etablerad ställning på den svenska marknaden och ett innehållsutbud av hög kvalitet. Watsons progressiva teknik gör att vi kommer att kunna erbjuda både nuvarande och nya kunder hos Sappa mer mångsidiga möjligheter att titta på tv-program, filmer och annat innehåll", säger Norrback. 

"Vi har varit en stolt delägare i Sappa i över femton år, under vilka företaget har utvecklats mycket framgångsrikt. Marknaden för TV-distribution har förändrats markant under den här tiden, och MTG fokuserar på att erbjuda underhållning snarare än att utveckla nätinfrastruktur. Verksamheten är väletablerad och passar sin nya ägare bra. Vi önskar medarbetarna på Sappa fortsatt framgång i framtiden", säger MTG:s VD och koncernchef Jørgen Madsen Lindemann. 

Anvia har sina rötter och sin hembygd i Österbotten, där kontakten till Sverige av tradition är stark. "För Anvia är det här en betydelsefull öppning på den svenska marknaden, och det är fullt möjligt att vi i något skede också lanserar andra av Anvias tjänster i Sverige", konstaterar Vihervuori.