Hur fungerar fiber? 5 frågor och svar
30 augusti, 2017

Hur fungerar fiber? 5 frågor och svar

Kategorier: Bredband

I denna artikel besvarar vår tekniska expert Hans frågor om fiber. Hur fungerar fiber? Vad behöver man veta om fiber? Fördelar/Nackdelar?

Fiber är ett riktigt hett ämne just nu. Man säger att det är framtidens anslutnings-tjänst men många vet väldigt lite om fiber. Hur ska man kunna fatta ett beslut om man inte ens vet vad fiber är eller varför man ska skaffa fiber? Vi hoppas denna artikel ska hjälpa dig. 

Vi på Sappa gillar enkelhet, därför har vi beslutat att skriva denna artikel om fiber för att alla ska kunna förstå. Vi bad vår tekniska expert Hans svara på fem frågor kring fiber.

1. Vad är fiber? 
Fiber eller fiberoptik som det också kallas, är ett system där ljus skickas i optiska fiberkablar. Dessa är gjorda av glas eller plast och kan vara mycket små, ner till bråkdelar av en millimeter.

2. Hur fungerar fiber? 
Vid överföring av all möjlig datatrafik är det i ena änden en sändare som skickar information i form av ljus som kan tas emot av en mottagare i andra änden.
Vid mycket långa sträckor kan ljuset förstärkas på vägen.

3. Vilka fördelar har fiber jämfört med andra överföringsmetoder?

  • En fiberkabel har teoretiskt en nästan oändlig överföringskapacitet, det är tekniken i var ände av fibern som sätter gränserna.
  • Själva fibern är i princip okänslig för störningar i form av instrålning utifrån.
  • Det är möjligt att överföra all möjlig data i långa sträckor utan större förluster.

4. Vilka nackdelar har fiber jämfört med andra överföringsmetoder? 
Det kan vara svårare att installera fiber än annan typ av kabel. Den kan i vissa avseenden också vara mer mekaniskt känslig än annan typ av kabel.

5. Vad kan man leverera via fiber? 
Man kan leverera i stort sett vilka tjänster som helst via fiber, tekniken i ändarna bestämmer. Vi på Sappa levererar TV och bredband via fiber men också via andra leveransanslutningar. Vi kan leverera fiber via ett nät som vi kontrollerar eller i en öppen plattform via ett stadsnät, öppen fiber.

Läs mer om fiber till villa >>
Läs mer om fiber till hyreshus, BRF, samfällighet, förening eller byalag >>

Vill du veta mer är du självklart välkommen att ringa oss på 0774 - 444 744. 


Dela gärna artikeln i social medier och låt oss veta vad du tycker!