Melodifestivalen 2019
21 januari, 2019

Melodifestivalen 2019

Kategorier: TV-program

Melodifestivalen 2019

Årets musikhöjdpunkt är äntligen här - melodifestivalen 2019! Det blir en som vanligt en musikfest utan dess like med färgsprakande shower och spännande röstningar. Årets upplaga bjuder på kära återseenden (varav tre tidigare vinnare), en bred variation av låtar och spännande debutanter. Bland de tävlande ser vi bland annat Mohombi, Jan Malmsjö, Nano, Anna Bergendahl och Jon Henrik Fjällgren.

Programledare i år blir Marika Carlsson, Eric Saade, Kodjo Akolor och Sarah Dawn Finer. Christer Björkman, exekutiv producent Melodifestivalen 2019, är nöjd med uppställningen.
”Det kommer att bli varmt, generöst, galet och i allra högsta grad roligt och förhoppningsvis lite oväntat. Årets programledare påminner om en bångstyrig syskonskara. Det här känns skitkul!”, säger han.
(källa: metro.se)

Missa inte när Melodifestivalen drar igång den 2 februari, på SVT1.

SVT - Melodifestivalen 2019

Deltävlingar och artister


DELTÄVLING 1 - GÖTEBORG, 2 FEBRUARI 

Ashes to Ashes - Anna Bergendahl
Slog igenom i Idol 2008 och vann Melodifestivalen 2010 med balladen ”This Is My Life”. Bidraget slutade på elfte plats i sin semifinal i Eurovision och missade därmed precis en finalplats, och det är fortfarande enda gången som framgångslandet Sverige missat finalen. Hon återkom till rampljuset 2018 efter att ha studerat till läkare. 
Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm och Anna Bergendahl

Chasing Rivers – Nano
Efter en mycket stökig uppväxt hittade Nano stabiliteten. År 2015 började han ge ut sin musik, och i Melodifestivalen 2017 kom han tvåa i finalen med ”Hold On”. 
Låtskrivare: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son och Nano Omar

Hello – Mohombi
Tävlade i Melodifestivalen 2005, men det var i början av 2010-talet som Mohombi blev en internationell stjärna, med hits som ”Bumby Ride” från festivalbekanta världsproducenten RedOne. 
Låtskrivare: Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo och Linnea Deb

Mina bränder – Zeana feat. Anis Don Demina
Youtubern Anis medverkade som shufflande saxofonist hos Samir & Viktor i Melodifestivalen 2018. Zeana syntes första gången i Idol 2016, där hon slutade på tolfte plats. 2017 började hon släppa egen musik. 
Låtskrivare: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Pa Moudou Badjie, Robin Svensk och Anis Don Demina

Mina fyra årstider – Arja Saijonmaa
Nådde ikonstatus efter sin andraplats i Melodifestivalen 1987 med ”Högt över havet”. Har också varit med och programlett Melodifestivalen år 2000 och tävlat som artist 2005 samt tävlat i finska melodifestivalen. Arja har spelat in 35 album och dessutom skrivit böcker, skådespelat och varit politiskt engagerad. 
Låtskrivare: Göran Sparrdal och Arja Saijonmaa

No Drama – High15
Tjejerna träffades genom en artistutbildning och nådde semifinal i Talang 2017. I april 2018 släppte de debutsingeln ”Adios”.
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb och Kate Tizzard

Not With Me – Wiktoria
Visade i ung ålder upp sig som ett stort musiklöfte på diverse talangjakter. Slog igenom i Melodifestivalen 2016, som slutade fyra i finalen, och följde året efter upp med sjätteplacerade ”As I Lay Me Down”.
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb och Wiktoria JohanssonDELTÄVLING 2 - MALMÖ, 9 FEBRUARI

Army of Us – Andreas Johnson
Veteranen ställer upp i Melodifestivalen för sjunde gången, efter att senast ha varit med 2015. Bästa resultatet hittills är andraplatsen 2007. År 1999 rönte han stora internationella framgångar med singeln ”Glorious”, vilken som bäst låg trea på Englandslistan och åtta i USA.
Låtskrivare: Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas ”Stone” Johansson och Sebastian Thott

Hold You – Hanna Ferm & LIAMOO
Båda har ett förlutet med framskjutna placeringar i Idol: Liam vann 2016 och Hanna kom tvåa 2017. LIAMOO tävlade sedan i Melodifestivalen 2018 och nådde sjätte plats i finalen.
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, Hanna Ferm och Liam Pablito Cacatian Thomassen

I Do Me – Malou Prytz
Flerfalding talangjaktsvinnare som läser ekonomi på gymnasiet och på fritiden spelar innebandy. 
Låtskrivare: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson och Adéle Cechal

I Love It – Oscar Enestad
Tidigare medlem i Grammisbelönade FO&O (The Fooo Conspiracy), som slutade åtta i finalen 2017. Släppte debutsingel ”Heaven on My Skin” tidigare i år.
Låtskrivare:  Emanuel Abrahamsson, Parker James och Oscar Enestad

Leva livet – Jan Malmsjö
86-årig legendar som med stor mångsidighet har framträtt såväl i en lång rad musikaler, operetter, krogshower och underhållningsprogram som komedier och tunga dramatiska verk på scen, tv, radio och film. Tvåa i Melodifestivalen 1969 med ”Hej clown”. 
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov och Johan Bejerholm.

Nakna i regnet – Vlad Reiser
Youtubefenomen med 400 000 prenumeranter. Flyttade till Sverige från Vitryssland som nioåring.
Låtskrivare: Lukas Nathansson, John Hårleman, Vlad Reiser och Chris Enberg

Tempo – Margaret
Polsk artist som med sitt svenska skivbolag och stall av låtskrivare var med i favoritsnacket inför Eurovision 2016, men bidraget ”Cool Me Down” slutade tvåa i den polska melodifestivalen. Slog igenom på allvar i Sverige när hon kom sjua i finalen i Melodifestivalen 2018 med ”In My Cabana”. 
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Laurell Barker och Sebastian von Koenigsegg 

DELTÄVLING 3 - LEKSAND, 16 FEBRUARI 

Habibi – Dolly Style
Slog igenom i Melodifestivalen 2015 med ”Hello Hi” och var tillbaka i festivalen året efter, båda gångerna räckte det till Andra chansen. Sedan dess har gruppen fortsatt att vara mycket omtyckt bland den yngsta kvinnliga publiken. 
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund och Robert Norberg

Låt skiten brinna – Martin Stenmarck
Vann Melodifestivalen 2005 med ”Las Vegas” och har sedan tävlat ytterligare två gånger. Har stor artistisk spännvidd och har nyligen turnerat med en berättande monolog. Grammisvinnare och Rockbjörnenvinnare. 
Låtskrivare: Uno Svenningsson, Tim Larsson och Tobias Lundgren

Norrsken – Jon Henrik Fjällgren
Jojkaren från Härjedalen slog igenom när han vann Talang 2014. Följde upp med en andraplats i Melodifestivalen 2015 och en tredjeplats 2017.
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson och Jon Henrik Fjällgren

Om om och om igen – Omar Rudberg
Tidigare medlem i Grammisbelönade FO&O (The Fooo Conspiracy), som slutade åtta i finalen 2017. Sedan förra året satsar han liksom de andra tre medlemmarna på solokarriären.
Låtskrivare: Omar Rudberg, Johan Lindbrandt, Robin Stjernberg och Jens Hult

Somebody Wants – The Lovers of Valdaro
Duo bestående av Erik Gabriel och Adam Warhester som debuterade med syntanthemet ”Lost Forever” 2018. Livedebuterade på Europride i Stockholm. Vann platsen i Melodifestivalen genom att ta sig till final i P4 Nästa 2018.
Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son och Erik Høiby

Victorious – Lina Hedlund
Debuterade i Melodifetivalen 2002 och tävlar nu för sjätte gången. Bästa resultatet hittills kom så sent som 2014, när hon med Alcazar slutade trea.
Låtskrivare: Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic och Johanna Jansson

Who I Am – Rebecka Karlsson
Blott 18-åriga Rebecka har redan samlat på sig en rad meriter. År 2014 var hon finalist i Talang och 2016 slutade hon tvåa i Idol. Hon har också bland mycket annat sjungit den officiella låten vid ett flertal Pridefestivaler. 
Låtskrivare: Rebecka Karlsson, Anderz Wrethov och Henric Pierroff

DELTÄVLING 4 - LIDKÖPING, 23 FEBRUARI  

I Do – Arvingarna
Dansbandet vann Melodifestivalen 1993 med ”Eloise” och tävlade sedan ytterligare tre gånger. Vann en Grammis 1992, och 2019 firar de 30 år tillsammans. 
Låtskrivare: Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Casper Jarnebrink och Thomas ”Plec” Johansson

Känner dig – Anton Hagman
Startade på Youtube och slog igenom i Melodifestivalen 2017, där han gick till final genom att besegra Loreen i duell i Andra chansen. I finalen blev det en tiondeplats. Sedan dess har han släppt en EP och varit på turné, och även börjat skriva på svenska. 
Låtskrivare: Gusten Dahlqvist, Oliver Forsmark, Anton Hagman och Jakob Hjulström

Kärleken finns kvar – Ann-Louise Hanson
Ann-Louise har med sina tretton deltaganden i Melodifestivalen rekordet, som hon nu gör än mer svårslaget. Legendaren är också den kvinnliga artist som haft flest låtar på Svensktoppen.
Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Josefin Glenmark-Breman, Olof ”Ollie” Olsen

On My Own – Bishara
Bishara Morad är en 15-årig debutant från Linköping med över 90 000 följare på Instagram som väckt uppseende med sin sångröst. 
Låtskrivare: Markus Sepehrmanesh, Benjamin Ingrosso och Robert Habolin

Stormbringer – Pagan Fury
Folkmetalband med den karismatiska sångerskan Arven Latour i fronten.
Låtskrivare: Tobias Gustavsson, Fredrik Thomander, Anders Wikström, Mia Stegmar

Too Late For Love – John Lundvik
Fick sitt stora genombrott som i artist i Melodifestivalen 2018 med finaltrean ”My Turn” efter att länge främst ha jobbat som låtskrivare. Tidigare friidrottare med åtta SM-guld som sprinter. 
Låtskrivare: John Lundvik, Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson

Torn – Lisa Ajax
Slog igenom när hon 2014 blev den yngsta vinnaren av Idol någonsin. Lisa ger sig nu in i festivalen för tredje gången efter dubbla finalplatser 2016 och 2017.
Låtskrivare: Isa MolinANDRA CHANSEN - NYKÖPING, 2 MARS

FINAL - STOCKHOLM, 9 MARS

Källa och för ytterligare information: svt.se/melodifestivalen.

Se Melodifestivalen med bästa upplösning

Se årets bästa musikfest digitalt med grym bild och ljud! SVT1 & SVT1 HD ingår i Sappa Alltid. Sappa Alltid kostar bara 49 kr/månaden, ingen bindningstid. Skaffa kanalpaketet här och följ med på ett fantastiskt musikäventyr!

Kära återseenden varav tre tidigare vinnare, en bred variation av låtar och spännande debutanter.