Vad gör stress med oss?
20 september, 2019

Vad gör stress med oss?

Anders Hansen med ny serie på SVT   

Vad gör stress med oss och hur påverkas hjärnan av digitaliseringen? Hur kan fysisk aktivitet föryngra hjärnan och varför används en stor del av våra hjärnor för att vara sociala? Läkaren, författaren och den populära sommarprataren Anders Hansen tar upp detta i nya programserien "Din hjärna" som har premiär 23 september på SVT

Sommarprataren Anders Hansen

Efter sitt sommarprat i Sommar i P1 har Anders Hansens uppmärksammats och intresserat många människor kring frågorna om människans hjärna och hur den påverkas av fysisk aktivitet, stress och sociala vanor. 

- I serien "Din hjärna" tar vi med er på en resa in i hjärnan, in i oss själva. Med hjälp av världens främsta experter kommer jag undersöka hur och varför vi människor fungerar som vi gör, säger Anders Hansen.

Avsnitt 1 – Stress 23/9, kl 20
I det här avsnittet får du veta mer om vad det är som händer i vår hjärna när vi blir stressade. Anders Hansen träffar Robert Sapolsky, en av världens främsta stressforskare, och skådespelaren Leif Andrée som berättar om sin erfarenhet av scenskräck. Vilken typ av stress påverkar oss negativt? Hur kan vi lära oss att hantera stressen så att den inte blir dålig för oss och varför är stress helt avgörande för att vi ska kunna överleva?

Avsnitt 2 – Vårt digitala liv 30/9, kl 20
Den digitala revolutionen med smarta telefoner har på många sätt gjort våra liv enklare. Men varför har våra mobiler lyckats förföra en hel värld och finns det problem med att vi i genomsnitt ägnar tre-fyra timmar per dag åt våra skärmar? I det här avsnittet tar Anders Hansen reda på vad vårt skärmanvändande gör med våra hjärnor.

Avsnitt 3- Fysisk aktivitet 7/10, kl 20
Att det är bra för kroppen att röra på sig vet de flesta. Men visste du att fysisk aktivitet också kan göra att du får fler hjärnceller? Eller att det gör dig mer kreativ? I det här avsnittet tittar Anders Hansen närmare på varför våra hjärnor mår bra av att vi rör på oss - oavsett hur gamla vi är. Men vilken motion är den bästa för hjärnan och hur mycket behöver man röra på sig för att få fördelarna?

Avsnitt 4 – Vår sociala värld 14/10, kl 20
I det här avsnittet dyker Anders Hansen ner i frågan varför människan är den dominerande arten här på jorden, trots att vi varken är störst, snabbast eller starkast. Vilka mekanismer i våra hjärnor gör att vi kan samarbeta? Hur många sociala relationer klarar vi egentligen av? Och vad händer med oss när vi isoleras från andra?

Avsnitt 5 – Lika men unika 21/10, kl 20
Vi människor är extremt lika varandra genetiskt och det gäller också våra hjärnor. Men vad finns det för skillnader mellan olika individer? Och varför är det så viktigt för oss att dela in varandra i olika grupper? Det tar Anders Hansen reda på när han, tillsammans med några av världens mest framstående experter på ämnet, tittar närmare på inre och yttre olikheter samt några av vår tids vanligaste psykiatriska diagnoser 

Populära sommarprataren Anders Hansen

Streama via Sappa Play 

När du skaffar ett digital-TV abonnemang utöver Sappa Alltid där Sappa Play finns tillgängligt så kan du enkelt streama Din hjärna i din mobil, dator och surfplatta. Läs mer om Sappa Play här.  

Kontakta oss

Har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi finns på 0774–444 744, hej@sappa.se och på sociala medier @sappasomduvill. Du kan också skriva till oss direkt via vår chatt. Vi svarar alla dagar, året om kl. 8-22.