Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Öka säkerheten på ditt trådlösa nätverk

2023-11-10

Varför skulle någon vilja angripa mitt nätverk?
Den självklara risken med ett oskyddat nätverk är att grannen ansluter sig och snyltar på din bandbredd – men det kanske inte är det värsta som skulle kunna hända?

Nätverk med svagt skydd ger möjlighet för personer i närheten att använda din anslutning för att komma undan med ned- och uppladdning av illegalt innehåll. Personen kan också komma åt anslutna prylar du har i hemmet, för att göra intrång på din personliga integritet. Tänk dig att någon ansluter sig till en övervakningskamera eller smarta hem-prylar med mikrofon i ditt hem. En tekniskt duktig angripare kan använda din internetanslutning för att hitta dina lösenord och kortuppgifter.

Ett annat exempel på angrepp är så kallade överbelastningsattacker, där en mängd kapade enheter används för att krascha en webbplats, för att överbelasta samtidigt som det blir svårt att spåra vem av alla som ligger bakom attacken. Många svenska företag och myndigheter har råkat ut för sådana attacker, så sent som förra veckan drabbades Kivra, MSB, SOS Alarm, Tele2 och Vattenfall.

Vad ska jag göra för att öka säkerheten på min router?

  • Logga in i routern och kontrollera att du har ett bra lösenord. Välj ett starkt lösenord som inte är för kort och lätt att gissa, gärna med flera olika sorters tecken. De flesta routrar har ett starkt lösenord inställt redan från början.
  • Håll routern uppdaterad. Det är inte alla routrar som uppdaterar sig själva, utan kan kräva att du loggar in emellanåt för att kontrollera om nya uppdateringar släppts och installerar dem. Kolla upp om din router har automatiska uppdateringar, så som exempelvis vår Genexis-router har.
  • Kolla upp vilket säkerhetsprotokoll ditt nät är inställt på. Det finns flera olika; WEP, WPA, WPA2 och WPA3. Vi rekommenderar att du använder WPA2 eller WPA3, som är de senaste varianterna på säkerhetsprotokoll, det är också de säkerhetsprotokollen som vår router (Genexis Pure E600) är inställd på.
  • Sätt upp ett gästnätverk, för att inte behöva lämna ut ditt lösenord till för många. Då kan angripare inte heller komma åt dina enheter via dina vänners när de ansluter sig till ditt nätverk.

Fler hjälpsamma routertips.

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281