Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Vanliga onlinebedrägerier — sociala medier, catfishing, falska webbutiker

34% upplevde cyberbedrägeri förra året – undvik dem med dessa 4 experttips

2024-10-09

I dagens digitala värld utgör onlinebedrägerier ett betydande hot och riktar sig mot ovetande individer genom olika oärliga taktiker. Med e-handel som förväntas nå 8,1 biljoner dollar år 2026, har internetbedrägerier redan blivit en industri värd biljoner. En nyligen genomförd undersökning visade att 34 % av människor utsattes för ett cyberbedrägeri 2023, och hela 85 % rapporterade att de stött på ett försök till digitalt bedrägeri.


Detta är knappast förvånande. Dagens bedragare använder en mängd olika knep och metoder online, som att skapa falska webbshops, komplexa investeringsbedrägerier, låtsas vara någon annan på sociala medier och manipulera känslor i romansbedrägerier.


Dessa taktiker kan mötas var som helst på nätet. Faktum är att vad du gör online starkt påverkar vilka typer av bedrägerier du kan ställas inför. För att skydda dig mot dessa faror är det viktigt att vara förberedd innan något händer. Här är 4 experttips från F-secure för att hjälpa dig att hålla dig säker från de vanligaste onlinebedrägerierna.


1. Var uppmärksam på shoppingbedrägerier

Bekvämlighet kan vara lockande, men när det gäller onlineköp kan detta ibland överskugga riskerna med falska webbplatser och säljare. Bedragare skapar ofta sofistikerade webbplatser som efterliknar legitima återförsäljare och erbjuder stora rabatter på populära produkter. Dessa falska sajter kan äventyra din ekonomiska information och personliga data.


Vad du kan göra när du handlar online:

  • Undersök säljaren innan du gör ett köp. Gör en grundlig bakgrundskoll på säljaren eller webbplatsen. Leta efter kundrecensioner och betyg från pålitliga källor för att bedöma deras pålitlighet.
  • Kom ihåg att recensioner och betyg kan vara falska eller köpta. En säkerhetsapp som automatiskt granskar onlinebutiker och deras recensioner kan spara dig besväret med att undersöka.
  • Se till att webbplatsen använder HTTPS-kryptering. Detta indikeras av ett hänglås i webbläsarens adressfält och skyddar din känsliga information under transaktioner. Skicka inte personuppgifter eller betalningar över HTTP, då de kan avlyssnas av kriminella.
  • Var försiktig med otroliga erbjudanden. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, är det troligen det. Bedragare lockar ofta offer med orealistiskt låga priser på efterfrågade varor för att utnyttja deras förtroende.

2. Håll dig informerad om investeringsbedrägerier

Investeringsbedrägerier riktar sig mot individer som söker ekonomisk tillväxt eller stabilitet och lovar snabba, lukrativa avkastningar med minimal risk. Dessa bedrägerier kan ta olika former, inklusive Ponzi-begräderier, falska kryptovalutainvesteringar och handelsplattformar.


Innan du investerar dina pengar är det viktigt att:

  • Undersöka legitimiteten hos den finansiella rådgivaren eller investeringsföretaget innan du involverar dig ekonomiskt. En enkel webbsökning kan ge mycket information om pålitliga investeringstjänster. Får du inga träffar? Investera inte.
  • Vara försiktig med investeringsmöjligheter som garanterar hög avkastning med liten eller ingen risk. Kom ihåg att alla investeringar innebär viss risk, och äkta rådgivare kommer att informera om potentiella risker och belöningar.
  • Undvik stress-taktiker. Bedragare skapar ofta en känsla av brådska för att få dig att fatta snabba beslut. Ta dig tid att grundligt undersöka och bekräfta investeringsmöjligheter innan du agerar.

3. Skydda dig mot bedrägerier på sociala medier

Sociala medieplattformar ger bedragare en bred publik och anonymitet, vilket gör det enkelt för dem att skapa falska profiler och utnyttja godtrogna användare. Vanliga bluffar på sociala medier inkluderar nätfiske, falska utlottningar och bedrägerier där svindlare utger sig för att vara vänner eller kändisar.


Den mest populära plattformen för bedragare är Facebook, där 78 % av sociala medie-scams inträffar, men de kan upplevas var som helst.


Hur du skyddar dig på sociala medier:

  • Var försiktig med vänförfrågningar från okända konton eller profiler med begränsad aktivitet och personlig information. Kom ihåg att det aldrig finns någon skyldighet att acceptera vänförfrågningar från främlingar.
  • Dela inte personlig information och skicka inte pengar till okända kontakter – även om de hävdar att de är en familjemedlem. Om du är osäker på om någon är den de säger sig vara, försök kontrollera detta direkt med personen – helst personligen eller via videosamtal.
  • Klicka inte på länkar, även om de verkar komma från pålitliga kontakter. Bedragare kan kapa konton och sprida skadliga länkar som leder till nätfiskesajter eller nedladdningar av skadlig programvara.
  • Betala inte i förskott på sociala medier för begagnade varor. Be om video eller fler bilder. Och återigen, undvik otroliga erbjudanden.

4. Skydda dig mot romansbedrägerier

Romansbedrägerier utnyttjar känslor och förtroende och börjar ofta med en relation som byggs online. Bedragare bygger upp relationer över tid och manipulerar sina offer att skicka pengar eller personlig information under falska premisser. FTC (Federal Trade Commission) rapporterade att offer i USA förlorade 547 miljoner dollar till romansbedragare bara under 2021.


Vad du kan göra när du träffar någon online:

  • Ta dig tid att lära känna personen innan du litar på dem med personlig information. Var försiktig om relationen utvecklas snabbt eller om personen undviker möten ansikte mot ansikte eller via video.
  • Undvik ekonomiska transaktioner. Skicka aldrig pengar, presenter eller personlig information till någon du inte har träffat personligen, oavsett deras känslomässiga vädjanden eller påstådda nödsituationer.
  • Sök råd från pålitliga vänner eller familjemedlemmar för att få perspektiv på relationsdynamiken.

Vad kan du göra för att undvika onlinebedrägerier?

  • Verifiera källor: Bekräfta alltid legitimiteten för e-postmeddelanden, meddelanden och webbplatser. Små fel i avsändarens e-postadresser och webbplatsadresser kan ofta avslöja deras oärliga natur.
  • Använd starka lösenord: Skapa unika och komplexa lösenord för dina olika konton och aktivera tvåfaktorsautentisering. En lösenordshanterare kan lagra dessa lösenord säkert och göra det enkelt att fylla i dem vid behov.
  • Implementera skydd mot bedrägerier: Använd en säkerhetsapp eller lösning som automatiskt identifierar och blockerar skadliga webbplatser, falska butiker och SMS-bedrägerier och håller dig säker även om du inte själv märker faran.
  • Uppdatera programvara: Uppdatera regelbundet dina enheter och programvara för att skydda mot de senaste säkerhetshoten.
  • Använd antivirusprogram: Bedragare kan försöka lura dig att ladda ner skadlig programvara. Antivirusprogram blockerar automatiskt dessa hot.
  • Utbilda dig själv: Håll dig informerad om de senaste bedrägerierna och dela denna information med vänner och familj.
  • Rapportera bedrägerier: Om du stöter på ett bedrägeri, rapportera det till relevanta myndigheter för att hjälpa till att skydda andra från att bli offer.

Lita på dina instinkter

I dagens onlinevärld innebär att skydda sig mot bedrägerier att ta ett proaktivt tillvägagångssätt och fatta beslut baserat på bästa praxis. Genom att bekanta dig med de taktiker vi har gått igenom i den här guiden kan du avsevärt minska din sårbarhet för bedrägliga metoder. Var vaksam, lita på dina instinkter och prioritera din onlinesäkerhet för att minska riskerna med livet online.


Läs mer om internetsäkerhet.

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281