Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Fem tips för att skydda dig och dina enheter online

2023-01-17

1 av 5 svenskar har någon gång utsatts för IT-relaterad brottslighet. Därför har vi satt ihop några enkla tips som du kan tänka på för att förhindra att du och dina enheter utsätts för några av de vanliga hoten online.

1. Använd lösenordshanterare och säkra lösenord.

Ha aldrig samma lösenord på flera ställen. Om någon kommer åt ett av dina lösenord, får de då lätt tillgång till flera av dina konton. En lösenordshanterare lagrar alla dina lösenord så att de automatiskt fylls i när du loggar in på onlinesidor. Eller så att du enkelt hittar dem när du glömt bort vilket lösenord som du valt till en specifik tjänst. Tjänsten hjälper dig även att skapa tillräckligt säkra lösenord och ger dig en överblick över alla dina lösenords säkerhet.

2. Håll programvaror, operativsystem och routerns mjukvara uppdaterad till den senaste versionen.

Utöver förbättringar i programmet, innehåller uppdateringar ofta åtgärder mot nya typer av hot eller säkerhetsluckor som ex. programvarans utvecklare har upptäckt. Så uppdaterade program ger bättre internetsäkerhet.

3. Undvik att ladda ner opålitliga appar/program samt att ge appar mer behörighet än nödvändigt.

Fundera alltid över om hemsidan du väljer att ladda ner ifrån känns pålitligt. App Store/Google Play eller ett välkänt varumärkes egna hemsida är säkrare än en tredjeparts hemsida eller ett forum som förmedlar programvaror.

4. Installera ett antivirusprogram och skaffa en VPN-tjänst.

Virusskydd upptäcker när skadliga filer tar sig in i din dator, och borde vara en självklarhet att ha installerad. Många virusskydd kommer också med en VPN-tjänst, som skyddar din dators identitet genom att kryptera din anslutning och dölja din riktiga IP-adress från de webbsidor du besöker. Tjänsten säkrar också din internetanslutning, så att ingen kan hacka den när du använder offentliga WiFi-nätverk.

5. Öppna aldrig misstänksamma e-mejl eller klicka på okända länkar.

Attacker via mejl är en av de allra mest vanliga hackerattackerna på internet. De här attackerna har också blivit mer och mer avancerade, vilket har lett till att fler luras.Målet med en phishing-attack är att du ska luras till att personlig information. Vanligtvis ombeds du att vidta en åtgärd på något vis, exempelvis genom att fylla i dina lösenord eller kortuppgifter. Var alltid skeptisk om såna meddelanden kommer från okända avsändare.

Är du på jakt efter en ny säkerhetstjänst?

Trygg Surf+ skyddar alla dina enheter, dator såväl som surfplatta och mobil. Det är ett komplett säkerhetspaket med visusskydd, VPN, lösenordshanterare, ID-skydd med mera.

Lär dig mer om internetsäkerhet.

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281