Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Skydda ditt barn online

2023-05-15

Idag har alla barn och ungdomar ett liv online, på gott och ont. Att förhindra att våra barn använder internet är inte ett alternativ, och då blir det allt viktigare att i tidig ålder hjälpa dem att förstå internetsäkerhet. Som förälder finns det flera saker du kan göra för att skydda ditt barn och hjälpa dem att navigera säkert online.

 1. Ha öppen kommunikation med ditt barn
  En av de viktigaste sakerna du kan göra som förälder är att ha öppen kommunikation med ditt barn. Prata med dem om internet och teknik och var tydlig med vad som är lämpligt beteende och vad som inte är det. Sätt regler om det behövs och diskutera dem tillsammans — som vilka sociala medier som är okej, om man får godkänna vänförfrågningar från främlingar, att inte lämna elaka kommentarer och hur mycket tid som får spenderas med telefonen per dag.

 2. Ställ in åldersanpassade begränsningar
  Många enheter och program har åldersanpassade begränsningar som du kan ställa in för att hjälpa till att skydda ditt barn online, och förhindra att ditt barn använder skärmarna för mycket eller för sent på kvällen. På de flesta smartphones kan du ställa in tidsbegränsningar direkt i telefonens inställningar (för hela telefonen eller enskilda appar), men du kan också få utökade funktioner genom ett säkerhetsprogram som ex. Trygg Surf+. Du kan också ställa in barnläge på din telefon eller lägga till familjeregler på enheter som är anslutna till ditt virusskydd. Med såna regler kan du blockera särskilda hemsidor eller vuxet innehåll.

 3. Lär dig om de appar och sociala medier ditt barn använder
  Det är viktigt att hålla koll på vilka appar och sociala medier ditt barn använder. När du vet hur de fungerar är det lättare för dig att förstå vilka faror eller fördelar de kan ha. Be ditt barn visa dig hur de fungerar, så får du insyn i vilka funktioner de använder. Det är också alltid lätta att googla ”Är [appen] säker för barn?”.

  I inställningarna på ditt barns smartphone kan du också ställa in vilka appar som får och inte får användas, och begränsa så att ditt barn inte kan ladda ner fler nya appar.

 4. Använd föräldrakontroll och prata om personuppgifter
  Barn har såklart inte samma möjligheter som vuxna att undvika online­bedrägerier, farliga länkar och appar, som leder till skadlig kod och nät­fiske­webb­platser. En föräldra­kontrolls­funktion med anti­virus gör inte bara internet säkert för barn, utan skyddar även familjens enheter och hem­nät­verk från cyber­attacker.

  Lär dem att vara försiktiga med att lämna ut personlig information online och att rapportera eventuella problem de stöter på till dig eller en annan vuxen. Med lite större barn är det inte heller fel att börja prata om källkritiskt tänkande redan tidigt i livet, få dem att förstå att de inte alltid ska tro på allt de ser online.

 5. Var ett bra exempel för ditt barn
  ”Gör som jag säger, inte som jag gör” är inte alltid det bästa sättet. Detsamma gäller internetbeteende. Om du inte vill att ditt barn ska lära sig dåliga onlinevanor, kanske du vill överväga om du kan förbättra ditt. Tänk på att vad du gör och delar i dina egna sociala medier kan nå ditt barn och deras vänner. Glöm inte att respektera ditt barns integritet och tänk på att bilderna du lägger upp kan också läggas upp på tvivelaktiga webbsidor av någon annan.

Läs mer om familjeinställningar i vår säkerhetstjänst Trygg Surf+, som kan skapa en tryggare internetvardag åt ditt barn.

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281