Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

  Kom igång med digital-TV

  Tips och hjälpguider för att komma igång med din digital-TV

  Från analog till digital TV-signal

  Analoga TV-sändningar bygger på en äldre teknik, som ger en sämre ljud- och bildupplevelse. Det blir också svårare att underhålla ju mer infrastrukturen anpassas till ett mer digitalt samhälle. Den 12 september kommer Sappa digitalisera alla TV-kunder och ersätta den analoga signalen med en digital signal så att du får både bättre bild- och ljudkvalitet på alla dina kanaler. Den 10 oktober släcker vi sedan den analoga signalen.

  Här nedan hittar du värdefulla tips och all information du behöver så att du är redo när den analoga signalen släcks.

  1. Kontrollera TV-modell

  För att söka in de digitalt okrypterade kanalerna behöver din TV ha en inbyggd digitalmottagare. Det har de allra flesta TV-apparaterna som är köpta efter 2008. Kolla i TV-manualen om TV:n har stöd för DVB-C. Om du får fram modellbeteckningen kan du även söka på internet för att få fram teknisk specifikation. Kontakta din TV-tillverkare om du är osäker och behöver hjälp.

  Har du en äldre TV-modell som saknar stöd för DVB-C (Digital Video Broadcasting - Cable) kan du antingen välja att byta till en nyare TV alternativt hyra en digitalbox från Sappa som kopplas till TV:n.

  2. Så kopplar du in

  Den nya digitala signalen får du direkt via antennuttaget, utan att du behöver någon TV-utrustning (förutsatt att din TV är tillverkad efter 2008). Det enda du behöver göra är att sätta ena änden av en antennkabel mellan TV-uttaget i väggen (1) och andra änden av antennkabeln i TV:n (2).

  Behöver du ny antennkabel? Beställ här

  3. Säkerställ TV-signal och källa

  Om du tidigare tittat på analog TV kan du behöva byta från analog till digital signal på din TV. På vissa fjärrkontroller finns det en knapp som heter analog och en som heter digital. Tryck på den senare för att komma in på digital signal. Om du tittat via digitalbox tidigare kan du behöva byta källa från HDMI till TV. Det gör du genom knappen som heter "Source" eller "Input".

  4. Gör en digital kanalsökning

  Nedan ser du videoguider för hur en digital kanalsökning kan gå till på fyra olika TV-märken. Vi hoppas att de ska vara till hjälp!

  TEXT-GUIDE KANALSÖKNING:

  Använd vår generella textguide som stöd för att veta vilka alternativ du kan leta efter i din TV-meny.

  Automatisk kanalsökning

  1. Tryck på meny-knappen på din fjärrkontroll. Har du ingen meny-knapp kan du leta efter en home-knapp (hus-symbol) eller en knapp där det står settings (kugghjuls-symbol).

  2. Leta sedan efter alternativ innehållande "Kanaler", "Inställningar", "Installation" eller en symbol med kugghjul.

  3. Välj "Digital kanalsökning" eller "Kanalinstallation". Får du alternativ att välja mellan satellit, antenn eller kabel - välj alltid kabel.

  4. Välj Autoinställning/Autosökning och starta sökningen.

  Manuell kanalsökning

  Om automatisk kanalsökning inte fungerade kan du testa att göra några manuella inställningar. Leta efter manuell inställning/kanalinstallation i din TV-meny och se om du kan ställa in några av Sappas sökvärden till vänster innan du gör en ny kanalsökning.

  Sappas sökvärden

 • Anslutning/Ingångskälla/Antenn - Välj alltid kabel
 • Val av operatör – Övrig/Annan
 • Frekvens – 306 MHz (306000 KHz)
 • Modulation – Auto eller 64 QAM
 • Symbolhastighet – Auto eller 6.875 M/S
 • Nätverkssökning – Snabb, JA eller 100 (00100)
 • Kontakta TV-tillverkare

  Om du testat att göra en kanalsökning och ovan steg inte hjälpte rekommenderar vi dig att kontakta din TV-tillverkare i första hand. De kan sina mjukvaror och vet därför hur de ska guida dig snabbare genom dina TV-inställningar. De kan även hjälpa dig ta reda på om din TV har stöd för DVB-C eller inte.

  Kontaktuppgifter

  © 2023 AB Sappa | org no. 556453-6281