Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Så kan du förbättra din wifi-signal

2023-03-10

1. Ha en uppdaterad router
Allt börjar med din router. Se till att du inte sitter på en gammal router som inte uppdaterats med den senaste tekniken och mjukvaran (eller de senaste säkerhetsinställningarna för den delen). Faktum är att teknikutvecklingen går så snabbt att man idag räknar en routers livslängd till mellan 2-3 år. Läs om Sappas router.


2. Förläng räckvidden med en extender
Om du bor i ett hem med tjocka betongväggar, många rum eller rentav bara har en väldigt stor bostad kan du förlänga räckvidden med en extender. Den gör wifi-signalen kan skickas från fler ställen och placeras mellan din router och det rum du vill få bättre signal till.
Läs mer om extender.


3. Placeringen är nästan A och O
Visst vill en helst bara stänga in alla teknikprylar i ett skåp och slippa se det. Men vill du ha en bra wifi-signal får du helt enkelt stå ut med att se det. Routern mår nämligen allra bäst av att stå så centralt som möjligt på en öppen yta (inte inklämd i ett hörn) i din bostad cirka en meter upp från golvet. Se hur en router placeras allra bäst.


4. Det är skillnad på 2,4 och 5 GHz
Du kanske lagt märke till att ditt wifi-nätverk finns i två versioner när du ska ansluta en enhet till wifi, en 2,4 GHz och en 5 GHz. Kortfattat kan man säga att 5 GHz ger dig snabbare wifi men med lite kortare räckvidd medan 2,4 GHz ger bättre räckvidd men med lite långsammare wifi. Med Sappas router behöver du inte välja, den slussar automatiskt in enheten på det frekvensband som passar bäst. Den lite mer utförliga förklaringen hittar du här. 


5. Hushållsapparater kan störa signalen
Se över vad för teknik eller möbler som finns i närheten av routern och som kan påverka att wifi-signalen försvagas eller inte fungerar alls. Några exempel: Mikrovågsugn, högtalare, trådlösa babyvakter och värmepumpar. Tänk på att material som stål/metall, glas, betong och keramik även kan försvaga eller störa ut signalen. Läs mer.


Fler tips och ännu mer kunskap!
Infrastruktur och bredbandsteknik kan vara krångligt, vi vet! För att underlätta har vi samlat lite bra bredbandskunskap att känna till och fler tips på ett och samma ställe.


© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281