Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Jonatan, produktchef för bredband, förklarar skillnaderna mellan Wifi 5 & 6

2023-06-28

Först och främst, vad kommer benämningen Wifi 5 och 6 ifrån?

Wifi är en förkortning av ”Wireless Fidelity”, en teknologi som möjliggör trådlös kommunikation och uppkoppling mellan olika enheter via radiovågor. Du har alltså en sändare (router) och en mottagare (dator, smartphone etc.).

Det finns olika standarder på trådlösa nätverk som sätts utifrån vad nätverket har för prestanda, maxhastighet och säkerhetsprotokoll. Den första standarden sattes i slutet av 1990-talet och heter 802.11. Med åren har teknologin möjliggjort utvecklingen av nya standarder med högre maxhastigheter, bättre prestanda etc., som vi idag kallar Wifi 5 och Wifi 6. Den första standarden, Wifi 1, kunde komma upp i en hastighet på 11 Mbit/s medan Wifi 6 har en maxkapacitet på 9 608 Mbit/s.


Vad är Wifi 5 och 6?

Detta är alltså benämningen på de olika wifi-standarder som är de vanligaste idag. Wifi 5 har funnits sedan 2012 och är den vanligaste i lite billigare routrar medan Wifi 6 är en relativt ny teknik och innebär att routern har både snabbare kapacitet och bättre täckning. Den senaste tekniken är Wifi 6e, en förbättring av Wifi 6. Den kan ansluta till ett helt nytt frekvensband (6 GHz) som innebär ännu snabbare wifi.

Lite enkelt förklarat kan man likna wifi med en radio som också tar emot och skickar signaler trådlöst. De vanligaste radiokanalerna idag sänder på frekvenser mellan 87,5-108 MHz. Wifi-signaler sänder på frekvensbanden 1-7GHz. Wifi 5 och Wifi 6 sänder på 2,4 GHz och 5 GHz medan Wifi 6e kan sända på 6 GHz och är ensam om att sända på det frekvensbandet = mindre belastat. Det är alltså på dessa frekvenser som din dator, telefon, smart-TV eller annan teknikpryl kommunicerar med din wifi-router på.


Så vilka är de största skillnaderna?

Det som främst skiljer Wifi 5 och Wifi 6 är att ju högre standard desto fler ”kanaler” på frekvensbandet att välja mellan. Du vill gärna vara ensam om kanalen du valt för din router, särskilt om du bor i lägenhet. Alla routrar arbetar med samma kanalfrekvenser och desto färre i närheten som ligger på samma kanal desto bättre signal får du.

Ett annat förenklat sätt att förklara det på; tänk dig att ett wifi-band (ex. 2,4 GHz) är en gata där flera dataströmmar ska få plats på. Ju färre som är på dessa gator desto mer plats för dina dataströmmar. Wifi 6 har stöd för åtta dataströmmar medan Wifi 5 har stöd för fyra. Största skillnaderna och även fördelarna med att välja en router med Wifi 6 är:

  • Routern kan kommunicera med fler enheter samtidigt, (upp till 12 st).
  • Högre maxhastighet (30 – 40 % högre hastighet än Wifi 5).
  • Bättre kapacitet och räckvidd.
  • Kapacitet för 4 gånger fler anslutna enheter än Wifi 5.
  • Drar mindre energi = mer batteritid för trådlösa enheter.

Viktigt att tänka på är att även dina enheter behöver ha stöd för tekniken. Om du har en ny router med Wifi 6 kommer inte en fem år gammal mobiltelefon eller dator som saknar stöd för Wifi 6 att kunna ta del av dess fördelar.

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281