Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Adde på Sappa - "Det är som ett fotbollslag"

2022-07-06

Vad behöver varje arbetsplats? Kollegor som ger energi och skapar en miljö att må bra i säger vi! Därför vill vi lyfta våra härliga medarbetare, så att ni får lära känna oss lite bättre. Näst på tur är Adde  Sappas goa göteborgare och stämningshöjare - alltid med skrattet nära till hands. Och han kan sin söööövis (service)!

Adde har jobbat på Sappa i nästan exakt 10 år och det är ingen tvekan om att han brinner för sitt yrke. Det blir en genomgång i allt från att den första kommersiella sateliten, Horisont, skjöts upp 1983, till hans byggnation av parabolantenner på 80-talet. Men Adde har även många dolda talanger och intressen. Han skulle till exempel aldrig tveka att rycka in och styra ett flygplan i nödläge. Med Adde blir det aldrig en tråkig stund - han kan tjöta, och han gör det bra! När vi gör intervjun har han en dag kvar till pension - han blir Sappas första pensionär.

Vad gör du på Sappa?

Jag började på teknikavdelningen 2012 som tekniker efter att Hasse B värvat mig. Min främsta roll var att ta hand om alla servicepartners (sööövispartners hahah) för kabel-TV, gjorde ritningar för inkopplingar och sånt där. Jag är ju en riktig konstnär vettu ;) Jag har renoverat alla våra huvudcentraler och byggt upp och bytt ut burkar och sånt.

Kortfattat, hur ser en dag som tekniker på Sappa ut?

Just nu rullar jag ju bara tummarna (skratt). Nä, men en vanlig dag sitter jag och projekterar, gör ritningar, är säljstöd till våra säljare och kalkylerar så att de kan sätta priser till kunderna, beställer material och förklarar för våra samarbetspartners hur de ska göra olika installationer.

Men en annan dag kan jag ju få sätta mig i bilen med reservdelar och åka iväg till en stad, snabbt som fan. En gång låg exempelvis hela Strängnäs nere och ett sånt arbete kan ju ta 10-11 timmar.

Bästa tips till kunderna?

Byt antennkabeln och kolla så att den sitter rätt i båda ändar. Och kolla alltid med en granne om de har samma problem, då är det ju oftast något större. 90 % av felen inom kabel-TV sitter i antennkabeln, många kablar är riktigt dåligt gjorda i fabriken och känsliga för minsta lilla dammsugning vettu.

Vad gör Sappa till en bra arbetsplats?

Otroligt lärorik och rolig arbetsplats! Mackan och Hasse B, två kollegor på Sappa, så mycket de lärt mig. Och tekniken! Två gubbar som byggt upp hela skiten själva, alltså det tekniska. De har byggt nätet på så många orter som vi är på, det är helt jävla otroligt!


”Det är som ett fotbollslag – måste ha gubbar på vänster, du måste ha målvakt, lagledare, alla måste spela ihop. Det är som ett lagspel.

Det bästa med Sappa?

Tillväxten, det är ju helt otroligt! Aldrig varit med om maken. Sen är jag väldigt imponerad av Anders, vår VD. Han är beslutsam och inger förtroende. Jag gillar och tror verkligen på honom. Jag tror Sappa har en jätteresa framför sig. Det bästa är att vi börjar slå de stora jättarna lite på fingarna.

Jag tror nyckeln är att få igång personalen så att alla hittar sin plats. Det är som ett fotbollslag – måste ha gubbar på vänster, du måste ha målvakt, lagledare, alla måste spela ihop. Det är som ett lagspel. När man växer som vi gör är det ju skitsvårt att få till, men jag känner nu att det börjar hamna på plats saker och ting. Det känns tryggt.

Fun fact om dig

Oj! Vad betyder det? Jaha rolig fakta om mig. Ja men historien om mitt namn är ju jävligt rolig. Mina föräldrar skulle döpa mig utan att jag visste om det när jag var 8 år i Kroatien till Jadran. Men prästen döpte mig till Hadrianos istället efter den sista romerska kejsaren, för han tyckte att det lät mer internationellt när vi skulle bo i Sverige. Sen när det skulle namnföras i Sverige tyckte myndigheten att det var jobbigt med H:et så de plockade bort det och så blev det Adriano istället. Men i första klass tyckte de att det var jobbigt att säga Adriano så det blev Adri. Och på gymnasiet tyckte min polare att det lät bättre med Adde, så sedan dess har jag alltid hetat Adde.

Alltid velat bli pilot. Sökte in som 18-åring bland 500 sökande varav endast tre blev uttagna. Men har tagit lite provlektioner och spakat en del. Gjort sex stycken touch and go. Om någon skulle behöva ta över ett flygplan vid nödlandning så hade jag spakat det.

Dina bästa göteborgska fraser eller ord?

- Kundsööööövis

- Nu drar jag som en avlöning (hahaha det är ingen som fattar den)

- Gooolash och pankisar (Gulasch fast på Addes göteborska)

En rekommendation!

Om du vill göra något som du är tveksam till eller om du har några drömmar så ska du ställa dig tre frågor och du måste svara ärligt på alla tre. Vill jag? Kan jag? Har jag råd? Svarar du ja på alla tre så är det bara att göra det. För livet är inte långt, vad som helst kan hända och då går chansen förbi dig. Det var Mackan som lärde mig detta — den ska han ha!

Om två dagar går du i pension, vad ser du mest fram emot?

Åka till Kroatien och starta mitt andra liv där — ta kontakt med alla mina släktingar igen. Sen ska jag segelflyga, flyga modellflygplan, skaffa hund, bygga hus i Kroatien och skaffa båt där. Tänkte även bygga en jaktstuga i Sloveninen och ta jaktlicens.

Vad är ditt bästa minne från din tid på Sappa?

Allt roligt folk jag fått träffa. Men finaste minnet är nog när jag började på Sappa och fick pris för mitt arbete att jag hade levererat Sappas då största affär enligt tidsplanen. Jag höll i hela projeketet med KBAB där 7500 nya kunder fick Sappas kabel-TV.

Men roligaste minnet är nog när jag och Mackan sitter med stadsnätschefen i Storuman och vi ska koppla in ett nytt nät i Tärnaby. Då säger jag ”och så ska vi koppla in hemma-van”. Fattade ju inte att det hette Hemavan haha. För jävla roligt!

Ditt bästa serietips!

Black List. Lite rå men den har jag sett alla avsnitt av – sen ska man ju bara ha TV-kanalen V Sport Motor. Den är jävligt bra!

Adde avslutar intervjun med att det är väldig viktigt att vi får se hans berömda stol som han haft med sig sedan han började på Sappa.

Nu hoppas vi att du får påbörjat alla dina projekt och njuter av din pension! Vi kommer sakna dig på Sappa Adde!

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281