Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Jesper och Simon på Sappa: "Man skulle kunna säga att vi har varsin hjärnhalva - tillsammans blir vi en hel"

2023-10-20

Låt oss introducera er för JAS. Inte planet utan våra kollegor Jesper ”and” Simon. Tänk er en duo. Vi har Piff och Puff, Bill och Bull, Ronny och Ragge, Helan och Halvan och så har vi Jesper och Simon — Sappas oskiljaktiga radarpar. Ingen Jesper utan Simon. Så löd villkoren för att Jesper skulle börja på Sappa. Att de dessutom ser ut som varandras dubbelgångare gjorde förvirringen bland övriga kollegor total innan vi lärde känna dem. Även i en intervju får man gilla läget, de kommer som ett paket; en för två!


Hur hamnade ni på Sappa?

- Simon: Åh det här är Jespers sak att ta.

- Jesper: Jag var konsult åt Fibertjänst. Sen började jag jobba på ett holländskt konsultföretag där Simon jobbade och konsultuppdraget med Fibertjänst hängde med mig dit. Efter ett tag fick jag förfrågan om inte jag ville börja jobba direkt för Sappa, när Fibertjänst och Sappa skulle gå ihop. Jag lyckades pruta med mig Simon. Jag hade två villkor och det var att 1) få sitta på ett kontor i Västerås och 2) att jag fick ta med mig en kollega, som då var Simon.


Vad gör ni på Sappa?

- Jesper: Alltså vi… gör så mycket just nu (båda skrattar). Vi anställdes ju för att bygga Omsorgsportalen och det fick vi göra i ett halvår. Sedan blev vi kidnappade av IT och nu bygger vi alla möjliga system.

- Simon: Primärt kan man ju säga att vi är systemutvecklare, alltså bygger system för att lösa problem. Vi är problemlösare helt enkelt.

- Jesper: Bland annat bygger vi kundtjänstsystemet, både det som användarna ser (front-end) och det som sker bakom kulisserna. Det vill säga själva datan som skickas mellan olika system (back-end) och hur den ska lagras och struktureras. Det ska kännas logiskt och enkelt när man jobbar med det.

- Simon: Vi bygger hjärnan bakom systemen och översätter vad ”vanliga människor” vill göra på en dator.


Vad är det svåraste respektive roligaste med ert jobb?

- Simon: Svåraste är att hantera förväntningar från kollegor. När man inte förstår hur noggrann en beställning behöver vara så blir det lätt en besvikelse när något inte blev som man tänkt. Vi behöver ställa 1000 frågor.

- Jesper: Jag tror att folk har svårt för att beskriva sina problem så fyrkantigt som vi skulle behöva höra dem. Vi måste veta vartenda specialfall. Sen är tidsuppskattning svårt, att förklara hur lång tid något tar för oss att lösa.

- Simon: Jag har en liten analogi som jag gillar. Om jag slår sönder en kaffekopp utan att du kan se den, och sen frågar hur lång tid det tar för dig att laga den? Du ser ju inte hur trasig den är så det blir jättesvårt att uppskatta den tiden. Är det två delar eller 1000 delar?

- Jesper: Och det roligaste är ju att hitta den bästa lösningen på något.

- Simon: Ja det roligaste är att lösa problem och när man lyckas bygga något som håller och inte behöver byggas om hela tiden.

”Men jag känner mig ändå typ lite som en arkitekt, istället för att rita streck så ritar jag med kod.”

-

Hur kommer det sig att ni började med programmering?

- Simon: Jag var 13 år, satt hemma sjuk och var inne på Pirate Bay (laddade självklart bara ner lagliga saker) och så hittade jag en PDF som handlade om hacking. Då fick man lära sig hur man skrev väldigt enkla Batch Script. Det var kul och något som jag ville göra när jag blev äldre. Sen fortsatte det bara på det spåret, en rak linje med tekniskt gymnasium och sedan högskola.

- Jesper: För mig var det inte lika rakt. Jag gick teknik med inriktning arkitektur och design på gymnasiet., ville bli arkitekt. Men sen blev jag skoltrött och gjorde lumpen, jobbade som ljud- och ljustekniker ett tag och sedan hoppade jag på innovationsprogrammet med inriktning IT-entreprenör, som min farmor hade sett i tidningen. Men jag känner mig ändå typ lite som en arkitekt, istället för att rita streck så ritar jag med kod.

Det bästa med Sappa?

- Simon: Det är kollegorna. Man ser ju fram emot att komma till huvudkontoret i Göteborg.

- Jesper: Jag säger också människorna. Det är något med kulturen på Sappa, och om vi som sitter i Västerås känner oss välkomna och inkluderade i Sappa, då har man ju verkligen lyckats. Man kan säga vad man tycker, ta ansvar och komma med idéer utan att det blir en stor press på en.

Hur hittar man sammanhållning med resten av företaget fast man inte ses?

- Simon: Man åker på kickoffer! Som Tylösand, det var sååå jäkla roligt!

- Jesper: Asså jag var hög på endorfiner i typ en månad efter haha! Jag blev sjukt hypad, gick direkt ut på krogen när jag kom hem och bara kände fan vad Sappa är bra!

- Simon: Jag blir ju tvärtom, helt urladdad efteråt. Det vara bara rätt hem, släcka lamporna, tända ljus och ta ett bad! Jag är ju rätt introvert egentligen.


Något knep för att inte bli trötta på varandra?

Båda tittar på varandra och ler, sen börjar fnisset.

- Simon: Jag brukar inte känna mig trött på dig.

- Jesper: Nej alltså jag har inte blivit trött på dig heller, och det är rätt sjukt med tanke på hur mycket vi umgås haha.

Simon, berätta 3 fun fact om Jesper:

- Han är väldigt duktig på gitarr och ser riktigt bra ut när han spelar in videos. Jesper var EMO med svart hår när han spelade i band. Han älskar Eurovision, alltså fanatiker och så älskar han kampsport (har tränat brasiliansk jiu jitsu).


Jesper, berätta 3 fun fact om Simon:

- Det här är kul och så typiskt Simon. När han skulle börja gymma så var han inte nöjd med träningsapparna som fanns så han byggde sin egen. Och den använder vi nu. Den heter ”Carnelitos” hahaha. Simon blev intervjuad i en tidning som 15-åring där han bestämde sig för att bara svara flummigt. På frågan vad som händer efter döden svarade Simon; ”jag vill återfödas som skalbagge”. Om han skulle flytta utomlands svarade han ”Spanien, där är alla lättklädda.” Han tar över 100 kg i bänk och har stenkoll på vad han äter.


Har ni några lifehack? Förutom er egen träningsapp då 😉

- Jesper: Checklistor!

- Simon: Om du inte gillar sättet som något görs på så hitta ett eget sätt!


En rekommendation till folket!

- Jesper: Var snäll mot dig själv och investera i ditt framtida jag. Ha med det i checklistorna.

- Simon: Och prioritera dig själv framför jobb.


Om ni fick resa tillbaka i tiden, vilket år eller århundrade hade ni valt?

Frågan hinner inte ens läsas klart innan Simon svarar:

80-talet lätt! Jag älskar 80-talstjejer haha. Och 80-tals musik. Glida runt där och gå på fester och konserter, wow!

- Jesper: Helst hade jag nog inte rest. Jag vill bara fortsätta här och nu och blicka framåt.


Om ni inte jobbade med IT, vad hade ni gjort då?

- Jesper: Arkitektur eller inredningsdesign.

- Simon: Jag är inte helt säker, men skulle inte bli förvånad om det var polis.

- Jesper: VA!? Det kändes inte som ett Simon-svar. Du hade ju varit bra som mordutredare.

- Simon: Ja! Det hade varit kul att jobba med att ta fram information och bevis i typ datorer.

Ni får en ledig helg och obegränsat med pengar. Vad gör ni?

- Simon: Jag hade nog frågat en gemensam vän om vi inte skulle dra ut och åka någonstans.

- Jesper: Jag hade kvittat mina lån, sen hade jag käkat en brunch och gått och gymmat.

- Simon: Haha ååh jag vill också kvitta mina lån! Genialiskt.

- Jesper: Nää det är försent nu, du är ju på väg till Budapest!

Era största olikheter? Både privat och yrkeslivet?

- Simon: Ja men privat då, jag vet inte om du håller med Jesper, men du är mer extrovert och jag introvert. Du får ju energi av sociala sammanhang.

- Jesper: Jo men det gör jag. När vi började lära känna varandra så var jag väldigt imponerad av ditt självförtroende. Där var vi väldigt olika, men nu har jag lärt mig av dig. Våra olikheter har blivit mer lika med tiden. Simon har blivit mer social genom mig och jag har fått bättre självförtroende genom honom.

Jobbmässigt har vi också blivit mer lika med tiden. Men Simon har en mer analytisk sida medan jag är lite mer kreativ. Man skulle kunna säga att vi har varsin hjärnhalva, jag har den vänstra och Simon den högra – tillsammans blir vi en hel

- Simon: Det var EXAKT vad jag tänkte, skulle precis säga det.

”Kod är ju den ultimata sanningen – den gör det den är ämnad för att göra”

-

Hur skulle ni beskriva kod med andra ord?

- Simon: Det är ju ett poetiskt språk. Som en sång.

- Jesper: Kod är ju den ultimata sanningen. Den gör det den är ämnad för att göra, alltid. Det är ett gäng instruktioner och det är dem som gäller.


Hur ser ni på AI? Möjligheter och hot? Vad tror ni om framtiden?

- Simon: Älskar AI. Börja med det så fort man kan och använd det för att vara i framkant. Förbättra dig själv med det.

- Jesper: Jag blir väldigt imponerad över algoritmerna, wow det är så sjukt bra! Och jag tror inte man ska vara rädd för att det ska ersätta ditt jobb utan snarare att det i så fall ersätts av en människa som använder sig av AI. Var inte rädd utan lär dig använda det. Vi har blivit sjukt mycket mer effektiva när vi jobbar med det.


Favoritserier?

- Simon: Breaking Bad

- Jesper: Jag gillar miniserier. Chernobyl var så bra. Den kollade jag om 3-4 ggr. Men tittar hellre på typ kampsport.

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281