Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Susanna på Sappa: "Just do it"

2023-06-14

Äntligen dags att lära känna Susanna (alla kollegor kallar henne för Sanna) lite bättre! Hon har inte bara varit på Sappa längst av oss alla, hon är även kollegan som trots den kanske mest fullspäckade kalendern alltid förgyller kontoret med sitt härliga skratt. När Sanna håller i ett projekt vet man att man är i trygga händer. Hon kan konsten att utstråla både full kontroll och glädje på samma gång. Men att hon utan problem kan genomföra en intervju på rövarspråket tar nog ändå priset!


Lite kort om dig och din tid innan Sappa

Jag bodde mina fyra första år i Borås för att sedan flytta vidare med familjen till Halmstad. Efter en vända till Borås igen och ett stopp i Göteborg på tio år hamnade jag till slut i Varberg där jag bor idag med mina tre barn och man. Innan Sappa åkte jag på språkstudier och au pair-jobb i Tyskland, tog min examen som civilekonom, hade lite olika ekonomijobb för att sedan landa på Sappa som ekonomiansvarig under mina första 10 år här.


När började du på Sappa?

Jag började här 2000 på SPA som det hette då och det har jag helt klart Anna-Carin (kollega på Sappa som också varit här i 23 år) att tacka för. Då jobbade SPA enbart med ren agentaffär, dvs vi slöt avtal med programbolag för att få sända vidare deras kanaler till mindre operatörer, installatörer och föreningar via deras kabel-TV-nät. Vi var väldigt få anställda, bara fem i Göteborg och fem i Karlskoga men distribuerade ändå TV-kanaler till 400 000 hushåll.


Hur kommer det sig att du valt att stanna i 23 år?

Jag har trivts här och gör det fortfarande. Det har varit ett kul bolag med ganska stora förändringar under alla mina år. Det är prestigelöst, högt i tak, man kan göra sin röst hörd och det är bra människor. Men när det är stopp på motorvägen, t.ex. en bro som rasat och motorvägen är avstängd i två dagar, då känner jag fy fan (Susanna gapskrattar)! Då har jag många gånger frågat mig själv varför jag inte har ett jobb i Varberg.


Vad gör du på Sappa?

Mina första år här jobbade jag med ekonomi fram till 2010. 2007 var jag Vice VD under några månader innan vår förra VD Hasse Svensson kom in. Men sedan 2010 har jag jobbat på produktavdelningen och idag är jag produktchef för TV. Det innebär mycket förhandlingar med programbolag för att teckna avtal, manglar texter så vi får teckning för det vi behöver, träffar tilläggsavtal etc. Jag får läsa igenom avtal väääldigt många gångar. Juridiken är ju ett eget slags språk; meningarna är inte alltid jättetydliga, det gäller att första hur de vävs ihop till en helhet och det är väldigt kul! Jag kan verkligen njuta när jag läser ett bra välskrivet avtal. Eller allt utom teknikbilagan hahaha, den gillar jag inte.


Hur kan en dag på produktavdelningen se ut för dig?

Eftersom jag varit här så länge så får jag väldigt ofta frågor om allt möjligt, vilket också speglar mina dagar här. Kontakt med programbolag och förhandlingar är bara en bråkdel av vad jag gör. Men en dag kanske jag läser igenom ett avtal för att hitta formuleringar som jag kan använda mig av vid förhandlingar. Då är det fullt fokus och hörselkåporna kan åka på om jag inte jobbar hemma. Idag ska jag t.ex. ta fram nya allmänna villkor för en affär och vi ska även lansera en ny produkt som har en helt egen teknisk miljö vilket ställer krav på våra system att integrera. Senaste tiden har jag också ägnat mycket tid åt DAI (dynamic ad insertion).

När är ditt jobb som roligast?

Åh då ska vi se, ja men antingen så är det ju att man faktiskt har fått loss en rättighet som man vet att vi behöver. Men annars så kan det också vara att komma till signing för ett avtal efter en lång tids arbete och jagande (Sanna gör en grimas med tungan ut och börjar skratta högt, tuff affär). Projekt med andra kollegor och avdelningar är också väldigt kul, när man känner att man kan bidra, hjälpa till och göra någon annan glad.


Om du fick säga något som gör Sappa till en bra eller rolig arbetsplats, vad skulle det vara?

Det är kollegorna, ledarskapet, högt i tak och prestigelöst. Man kan säga vad man tycker och det är faktiskt mer inställningen att man ska göra det här.


Bästa minnet från din tid på Sappa?

En superhärlig upplevelse var när vi åkte snöscooter tillsammans och fick brassa på allt vi (jag) vågade på ett öppet fält uppe på fjället. Kanske inte så miljövänligt med dagens blick, men SÅÅ kul och dessutom i full sol! En annan väldigt rolig händelse som etsat sig fast är när vi hade mångkamp på Ästad gård och där en av höjdpunkterna var att ta sig över en stor och djup gyttjepöl. Det var med skräckblandad förtjusning som jag kom över gyttjan och sen snöt jag lera ur näsan hela kvällen.


Vad skulle du säga är den största förändringen Sappa gått igenom under dina år här?

När vi gick från agentverksamhet och blev operatörer med egen teknisk plattform, infrastruktur, ansvar för signal fram till kund, fler slutkonsumenter att ta hand om etc. Men såklart även varje VD-skifte som innebär stora förändringar. Min egen största förändring är ju såklart att byta från ekonomi till produkt.


Vad spår du om TV-tittandet framgent? Både för Sappa och för branschen?

Jag tror väl som många andra att streamingen har kommit för att överleva och för att ta över kan man väl säga. Sen även vidare konsolidering att olika streamingtjänster och programbolag går ihop.


Hur ser du på förändringarna i branschen? Något år som var en stor förändring?

När en konkurrent till oss lanserade digitalt okrypterat basutbud via kabel-TV. Det satte ju oss i en situation där vi också behövde erbjuda våra kunder det för att fortsätta kunna vara med i matchen. Eftersom vi är så små i jämförelse med våra stora konkurrenter måste vi försöka jobba lite smartare och ta vara på de fördelarna i att vara just små och flexibla. Men ibland är det jäkligt tufft att vara liten och slåss mot jättarna som har helt andra muskler.


Varför tror du vi klarar oss mot jättarna när vi är så små?

Vi är kundnära och tar hand om våra kundrelationer. För oss är det viktigt att finnas där när kunden behöver hjälp, att vara personliga och försöka jobba med snabba svarstider och att snabbt kunna återkoppla. Jag tror helt klart att närhet till kund är det som gör att vi vinner affärer. Vi är på plats, där andra kanske på sin höjd är med digitalt.

”Lyssna på någon kul ljudbok eller podcast samtidigt som du städar eller viker tvätt så märker du inte ens av att du gör det.”

- Susanna Steinick, Produktchef TV

Life hack?

Gå upp tidigt så får du mycket gjort!

Jag gillar det som min kollega Johns lille legogubbe på skrivbordet säger – just do it. Om något känns jobbigt som du måste eller behöver göra; bara gör det och ta dig igenom det.

Lyssna på någon kul eller intressant ljudbok eller podcast samtidigt som du städar eller viker tvätt så märker du inte ens av att du gör det. Sitta ner och läsa går ju inte längre, nä nä nä nu behöver jag göra något samtidigt.


En rekommendation till folket!

Lev nu (gapskratt)! Jag är ju kass på det själv. Men livet pågår ju nu. Det är så lätt att bara springa på, speciellt när det där ”just do it” skriker en i örat hahaha. Man får försöka variera dem två litegrann. Fast det är väl det som gör livet roligt. Alltså kontrasterna.


Vad skulle du inte klara dig utan en helg?

God mat. Min man Anders är duktig på att laga goda rätter och jag gillar att äta god mat (Sanna skrattar).


Vad gör du när du är ledig?

Umgås med familjen. När barnen var yngre har jag alltid gillat att vara med på deras idrottsevenemang. Det har varit allt från innebandy, fotboll, basket, handboll och friidrott. Jag åker ju så tidigt på morgonen innan någon vaknat och hemma lite senare pga. pendlandet så jag värdesätter verkligen att finnas där och umgås och hitta på mysiga saker tillsammans. Det kan bara vara en go frukost eller åker ut till havet ihop. Allra bäst är ju att packa ihop bilen och bara åka iväg någonstans med hela familjen.

Vad lyssnar du helst på när du pendlar Gbg - Varberg? Något tips?

Alltid P1 på morgonen – jag vill gärna ha nyheter. Sen på hemvägen blir det antingen ljudbok eller podcast. Flyga Drake är en gammal men riktigt bra bok. Senast lyssnade jag på Afghanerna, en dokumentär om tre människoöden när talibanerna började styra i landet igen.

P1 och P3 dokumentärer går ju alltid att lyssna på. Sen tycker jag (Sanna skrattar till) i och för sig att Radiopsykolgen kan vara lite kul – och då med den tidigare programledaren.


Dold talang?

Rövarspråket, men det kan väl nästan hela min generation hahaha. Utan att ens behöva tänka en sekund översätter Sanna långa meningar på rövarspråket (det är imponerande snabbt och hon översätter vilken mening som helst).


Du får en ledig helg och obegränsat med pengar. Vad gör du?

Jag hade tagit familjen till någon storstad i Europa, kanske Rom, och bott på lyxhotell och ätit mat på de bästa restaurangerna. Hade jag fått två veckor hade det nog blivit Japan.


Om du fick resa tillbaka i tiden, vilket år eller århundrade hade du valt och vad hade du sett fram emot mest?

Jag hade hellre rest framåt i tiden. Hur ser världen ut 2050 till exempel. Så spännande att se hur allt gått kring hållbarhet av vår planet, vad som hänt med AI-utvecklingen, vilka delar kan man inte bo på längre eller har vi fått bukt med det? Som kvinna har man nog bara haft det sämre bakåt i tiden och varit ett bihang till någonting.


Om inte produktutvecklare på Sappa, vad skulle du jobba med då?

Då skulle jag kunna se mig som någon som jobbar närmare människor. Där jag gör verklig skillnad och något som verkligen betyder något. För det kan jag ju känna ibland att jag saknar, alltså att göra skillnad för andra människor. Kanske jobba med barn, eller att stärka människor på något sätt eller som sjuksköterska.

”Jojagog vovilollol ätota nonu”

- Susanna Steinick, Produktschef TV

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281