Bredband

TV & Play

Om Sappa

Kundsupport

Tillbaka

Logga in

Aktivera tjänster

Rasmus på Sappa: "Man ska fasen se till att ha roligt också!"

2022-09-05

Dags att lära känna vår värmlänning som är uppvuxen 7,5 mil från staden där solen alltid skiner (eller?!). Rasmus är ekonom, men utöver det styr han gärna allt från AW:s och konferenser till större projekt som rör hela bolaget. Han är utan tvekan en uppskattad kollega som aldrig tvekar när det kommer till att ställa upp och hjälpa sina kollegor.

Rasmus är inte från Västkusten och Göteborg. Men vi gillar honom väldigt mycket ändå. Under intervjun kommer vi fram till att hans värmländska dialekt inte är helt olik norskan. Staden han är uppvuxen i ligger nämligen 43 km från den norska gränsen. Om vi även lägger till namnet Kenny Bräck, vet ni då vilken stad vi pratar om?

Hur hamnade du på Sappa?
Jag flyttade hit september 2016 för att börja plugga på Handels. Från början tänkte jag att fan, Göteborg, det känns ju som B-laget haha. Men jag började i alla fall jobba som poolare (en studentpool för kundtjänstmedarbetare) på Sappa redan i oktober 2016. Sen började jag som ekonomiassistent 2019 medan jag fortfarande studerade.

Nu är du controller på Sappa, vad innebär det?
En controller är en ganska bred roll med lite olika inriktningar och på olika nivåer. Man jobbar med en del affärsdata. Mycket av det jag gör är ju kopplat till våra kunder, hur många kunder vi har, vad vi omsätter per kund, vilket nät de tillhör osv. Jag gör även kontoavstämningar, tittar på kundförändringar – alltså vad har hänt med vår kundstock, vart har det dippat och ökat med mera. Sen är det ju viktigt med tjöt däremellan, lite sådär lagom mycket haha.

Finns det en svensk titel för din roll?
Haha ja har du sett dem med vit keps på spårvagnen? När jag kommer in på morgnarna tar jag på mig min vita keps, säger hej och så hänger jag över allas skrivbord bara haha. Många känner en väldig flyktkänsla när jag kommer till kontoret. Haha nej men det finns inte riktigt någon bra översättning faktiskt. Sett någon som kallat sig ”Kontrollerare” på LinkedIn.

Om du fick tipsa kunder som hör av sig till oss om något, vad skulle det vara?

1. Kolla noga vad som står på fakturan före kontakt med oss. Vi specar alltid vilken period kostnaderna gäller för. Eftersom vi fakturerar i förskott kan det ju rätt ofta bli att innestående månad och aktuell månad hamnar på samma faktura och att det då blir ett högre belopp.

2. Kolla din digitala faktura. Om man exempelvis varit i kontakt med oss för att något blivit felaktikgt så ser man direkt där om beloppet justerats.

3. Man kan få hjälp med mycket digitalt på Mitt Sappa. Bland annat att skapa ett ärende, felsöka, fakturafrågor och massa annat för att slippa eventuella kötider.

För mig är ett jobb mer än att bara beta av timmar mellan 8-17, man ska fasen se till att göra det roligt också"

- Rasmus Lidh, Controller på Sappa

Vad gör Sappa till en bra eller rolig arbetsplats?
Den lättsamma stämningen, det är lätt och kul att gå till jobbet. Vi har jäkligt goa kollegor, jag tror att man trivs här. Det är inte så pretentiöst. Många har ju jobbat här rätt länge men det är ändå ett ganska ungt företag. Vi hade ju vår första pensionär för bara någon månad sedan. Det finns inga hierarkier – alla kan prata med alla och man har ganska fria tyglar att kunna dra i vissa frågor själv.

Bästa minnet med Sappa?
Våra Trysilresor. Det var ju sjukt kul när vi packade ihop hela företaget i en buss, åkte upp under en helg och kunde umgås en längre tid utanför jobbet. Det var väldigt uppskattat och fint att vi kunde göra såna resor ihop. För mig är ett jobb mer än att bara beta av timmar mellan 8-17, man ska fasen se till att göra det roligt också. Det är viktigt för sammanhållningen, för motivationen och för att vilja utvecklas tillsammans.

Största skillnaden från din tid på Sappa?
Oj, oj! Det har ju hänt jättemycket sen jag började. Sappa har utvecklats extremt mycket som bolag. Känner inte igen Sappa om man tänker på hur det var när jag började. Vi har vuxit och blivit mer konkurrenskraftiga. Det märks på hela andan och mindsetet.

Och så lite fun fact om dig

Höll på med skådespel och sång till jag var 15-16 år. Spelat Oliver Twist i musikalen Oliver på Säffleoperan när jag var 9 år. Mina haters kallade mig alltid Oliver Trist, men då sa mamma; "du ska inte bry dig om dem" haha. Och det gjorde jag verkligen inte.

Om man söker på mitt namn på Sveriges radio så kan man få upp en intervju med mig när vi gjorde musikalen Cats.

Jag gillar norsk afterski-musik, eller norsk dunk som min kollega kallar det för.

Life hack
Asså jag har hört, detta är konstigt. Men jag har ju hört att man ska koka vattnet innan man ska göra iskuber så fryser det snabbare.

Jag ogillar transport väldigt mycket. Till exempel i en hiss med galler – tryck på knappen samtidigt som du drar igen gallret så att du åker upp snabbare och slipper stå i hissen onödiga sekunder. Allt handlar ju om att tidsmaximera. Ta långa och snabba steg så kommer du fram snabbare.

Snabbt svar, Göteborg eller Stockholm?
Ahhhh hjälp, jäklar vad svårt. Åh. Göteborg då. Fast.. Ah.

En rekommendation till folket!

  • Använd solkräm. Det är väl jäkligt vettigt ändå. (Haha, använder det inte själv så bra)
  • Ha trafikvett! Om alla bara hade följt trafikregler så hade ju antalet olyckor minskat drastiskt.
  • Hälsa på dina nära och kära (hihi).
  • Finns ju så mycket. Men ha kul för tusan!


En värmländsk fras?

Va inte så feschli – typ petig/finkänslig. Eller om någon tycker det är kallt i vattnet, så kan man säga ”äh var inte så feschli”.

Vad skulle du inte klara dig utan en helg?
Hahaha en öl. Nä det är klart jag klarar mig utan en öl. Men en späckad kalender. Man vill ju hitta på saker, inte bara sitta inne. Gärna en öl på det! ;)

Och så självklart, tips på favoritserier?

  • Borgen – Dansk serie på SVT
  • Succsession – HBO
  • Suits – HBO och Netflix
  • Heder – Viaplay


Vi ska fota lite nu Rasmus som avslutning på intervjun.
Ah då får man ju fixa till sig lite. Fan att inte parfym syns genom kameran.

För er som inte satte staden, så är Rasmus alltså uppvuxen i Arvika kommun ;)

© 2024 AB Sappa | org no. 556453-6281